ZRINSKA GARDA ČAKOVEC Godina zapisana zlatnim slovima

>> Skupština Zrinske garde Čakovec (Utorak, 28.2.2017.) Foto: Miroslava Novak

U utorak navečer je u čakovečkom Hotelu Park održana 18. redovna sjednica Skupština Zrinske garde Čakovec. Koliko je Udruga cijenjena govori podatak kako su joj nazočili najviši dužnosnici iz političkog i vojnog vrha te crkvene vlasti.

Međimursku županiju je na skupu predstavljao njen župan Matija Posavec. Skupštinom je predsjedao njen predsjednik Mihael Štebih, akad. kipar.

U svom nastupnom govoru je Alojzije Sobočanec, dipl.oec., predsjednik Zrinske garde Čakovec, rekao kako će 2016. godinu pamtiti po tome jer je u njoj obilježen 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 15. obljetnica osnutka Zrinske garde, 450. obljetnica junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog, 450. obljetnica Sigetske bitke, 25. obljetnica oslobođena Međimurja od JNA, 352. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i 25. obljetnica obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje te Domovinskog rata i da je većina njihovih aktivnosti bila usmjerena na proslavu navedenih obljetnica jer konačno 2016. godina je bila Godina Zrinskih.

– To su sve datumi koji nas čine sretnima i zadovoljnima, a s druge strane i tužnima jer su za tu domovinu počeli ginuti ljudi prije 350 godina. Svekoliko izvješće je sazdano preko 16 poglavlja, a o popisu nastupa gardista dominira impresivna brojka od 117 nastupa koji su na neki način turistička i gospodarska promidžba Međimurja – istaknuo je predsjednik, a govoreći o planovima za 2017. on je istaknuo:

– Mi pripremamo, a što je jedan veliki iskorak, prema novoj organizaciji, a to je znanstveni Institut Zrinskih radi toga kako bi se ljudi, znanstvenici u profesionalnom smislu mogli baviti imenima kao i djelima Zrinskih.

Rekao je kako će povijesne i kulturološke aspekte proučavati znanstvenici, no to će imati odjeka i u turističkom smislu kakao bi već sutra povezali cijelu Hrvatsku preko sredina gdje su bili Zrinski, a isto tako i Vukovar iz razloga toga što su mnoge postrojbe nosile imena Zrinskih i Frankopana pa da preko toga da poveže i istraži Domovinski rat.

Zrinska garda broji 141 redovitog člana, a onih koji ih podupiru je preko dvjesto, ne računajući pravne subjekte. Između inih, čestitke i divljenje za postignuto, je u ime žitelja Međimurja izrazio župan Matija Posavec. Za njega je predsjednik Štebih dometnuo kako ‘čita iz glave’, a ono što govori je prelijepo.

Osim toga Posavec im se je zahvalio za cjelokupni doprinos u prošloj godini koju će, što se tiče Zrinskih, u Međimurju biti zapisana zlatnim slovima. Pozdravio je iskorak o osnivanju Instituta Zrinskih pa je u svezi toga spomenuo rekonstrukciju čakovečkog Starog grada koji će kao takav poslužiti svrsi kao i mauzolej u Šenkovcu. Pohvalio je njihovu aktivnost u nastupima iz kojih je proizlazi kako su nastupali svaki treći dan da bi izlaganje završio s porukom: – Zrinska garda nam treba!

Govoreći o izvješću za minulu godinu njihov tajnik Bojan Kocijan je slikovito istaknuo kako toga svega ne bi bilo da ih gospodin Sobočanec nije ‘tirao’, teško ga je bilo pratiti, čime je istaknuo njegovu sveprisutnost u aktivnostima Zrinske garde.

Ovaj skup karakterizira donošenje Odluke o razrješenju i imenovanju zapovjednika povijesne postrojbe. Na osobni zahtjev dužnost zapovjednika razriješen je Ratimir Hrešć iz Čakovca, a novim je imenovan 45-godišnji Davor Bratković iz Čakovca. Svemu tome je prethodio emotivan govor Ratimira Hrešća koji je rekao kako nikamo ne odlazi već da samo predaje zapovijedanje.

– Novi zapovjednik je od prvog dana bio moj šegrt koji je prerastao u vrsnog majstora – kazao je Hrešć pola u šali, pola u zbilji. Uslijedio je potom spontani pljesak, dug iskren… Ratimir Hrešć je za sve učinjeno od predsjednika i nadzapovjednika Alojzije Šestana dobio posebno priznanje Zrinske garde.

– Ovu časnu dužnost koju si obavljao godinama neka nastavi tamo gdje si ti stao tvoj nasljednik i neka slijedi tvoj put- poručio je Sobočanec, a novi zapovjednik je obećao kako mu je želja da sa svojim gardistima odradi posao do slijedećeg zapovjednika. Novi zapovjednik je član Zrinske garde od 2004. godine i kako nam je kasnije rekao da smatra kako je to zaslužio svojim radom i zalaganjem. Odabrani su i dozapovjednici povijesne postrojbe. Prvi će biti Hrvoje Novak, a potom slijede: Gordan Perčić, Hrvoje Goričanec, Mladen Obadić(negdašnji zapovjednik) i Nenad Pongrac. Svi su oni dobili posebne kravate s tri pletera.

Za najgardista je Skupština proglasila Vanju Štebiha koji je od 117 nastupa odradio čak 52 te je predložen za Nagradu Zrinskih Međimurske županije.

Donijeta je Odluka o pokretanju inicijative za osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu te Odluka o proglašenju počasnih članova. Počasnim članovima Udruge postali su Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH i zagrebački poduzetnik Antun Mikec. Potonji je na skupu izrazio sreću i ponos što je to postao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije