MOZART na klaviru od 210 tisuća šibica plijenio pažnju u Prelogu

I ove je godine Muzej Croata insulanus Grada Preloga bio dio manifestacije Noć muzeja. Dvanaesta Noć muzeja se održala 27. siječnja 2017. godine od 18 do 1 sat iza ponoći, a ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

>>> FOTO Noć muzeja u Prelogu u znaku Elvisa Presleya i Mozarta od šibica

Posebnu pažnju posjetitelja plijenila je izložba skulptura od šibica autora Tomislava Horvata, koji je između ostalog izložio Mozarta za klavirom izrađenog od 210.000 šibica.

S njegovim radom je međimurski kraj, a i Hrvatska upoznata, jer se radi o posebnoj vrsti umjetnosti. Više od deset godina, Tomislav Horvat, mladi umjetnik iz Podturna, nakon radnog vremena izrađuje prava umjetnička djela. Svoj stil izražavanja nazvao je mozaik – skulpturizam. Za izradu skulpture bile su mu potrebne dvije i pol godine i 210 tisuća šibica. Sve Tomislavove skulpture napravljene su prirodnoj veličini, što ih čini jedinstvenima u svijetu.

Godinama radi na imaginarnim građevinama i skulpturama od šibica. U početku je počeo s imaginarnim građevinama poput mosta od 7500, tvrđave od 4500, vjetrenjače od 3000, katedrale od 34,000 i dvoraca od 157.000 šibica, a zadnjih par godina isključivo se posvetio izradi skulptura od šibica. Proces izrade je dugotrajan i zahtjeva puno preciznosti. Ideja je krenula još kad je bio na praksi gdje su se izrađivale makete. Rad sa šibicama mu se posebno svidio, jer su one lako nabavljiv i isplativ materijal.

Akrilnim kitom za drvo oblikovano je lice pijanista, rezanjem i zaglađivanjem se dobila glatka ploha. Tomislav je istraživanjem i isprobavanjem različitih stilova, došao do zadovoljavajućih rezultata. Tomislavove skulpture zadivljuju cijelu Hrvatsku, ali i svijet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije