Blagdan svetog Vinka đakona u Općini i Župi Sveti Martin na Muri, obilježen je tradicionalnim, sada već 17. pohodom u župni vinograd na kultni i povijesni brijeg Venec u Gradiščaku.
Više led na cestama i putovima nego hladnoća utjecao je na manji broj sudionika nego je to bilo ranijih godina, ali veselja i radosti zajedništva nije nedostajalo te je dvjestotinjak ljudi slavilo sveca čiji imendan označava početak radova u vinogradu, a to je prikazano kroz običaj obrezivanja trsova.
Obred je u svom stilu obavio ceremonijalni meštar Stanko Perčić, molitvu je predvodio domaći župnik velečasni Ivan Herceg, do su se za glazbu i pjesmu pobrinuli članovi KUD-a ‘Sveti Jeronim’ iz Štrigove.
Ovom događaju u Župnom vinogradu prethodila je Sveta misa u Grkaveščaku, gdje se stotinjak vjernika molio svetom Vinku za ustrajnost u vjeri, ali i za vinogradare i sve žitelje ovog lijepog kraja.
Svetu misu predslavio je domaći župnik velečasni Ivan Herceg u zajedništvu s velečasnim Tomislavom Antekolovićem iz Murskog Središća i velečasnim Josipom Horvatom, svećenikom u mirovini.
U Turističkoj zajednici i Općini Sveti Martin na Muri, kažu kako je ovogodišnje Vincekovo imalo novu dimenziju, svjetovnog i kršćanskog, što će u nastavku biti izvrsna turistička ponuda, ovog po mnogo čemu više nego uspješnog turističkog svijeta i zajedništva koji je već započeo pripreme za Valentinovo, Fašnjek, Dan žena i Križni put na otvorenom.
Svjetovni uspjeh odrazio se kroz potpuno zauzete krevete u hotelu, prenoćištima i bungalovima šire svetomartinske okolice, a kršćanski samom odlukom o sudjelovanju na ovom događaju kao i ljubaznošću domaćina i vikendaša nakon Svete mise u Grkaveščaku.
Profesor Dražen Crnčec, predsjednik HKUU ‘Sveti Martin’, udruge koja je organizator ‘Vincekovog pohoda u župni vinograd’, uputio je riječi zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom lijepom događaju i već sada pozvao ljude na ‘punoljetno Vincekovo’ iduće godine, što su nazočni pozdravili srdačnim pljeskom i ‘na iskap’ ispraznili kupice odličnog župnikovog svježeg vina, a drugi kuhanoga i pomiješanog s čajem.