FOTO: 70. obljetnica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije

Subota 17. prosinca bio je dan za tehničare Međimurja, one najmlađe te one koji su pisali povijest Zajednice. Sve aktivnosti vezane za tu obljetnicu odvijale su se u čakovečkoj zgadi Scheier gdje su od jutarnjih sati za one mlade održane raznolike radionice, njih desetak, koje su trajale sve do navečer kada je počela svečana sjednica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije gdje gle nje dvorana Zrinski bila dobrano ispunjena.

Zašto obilježavanje sada?

U godini smo kada Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježava 70 godina organiziranog djelovanja. Osnovana je u lipnju 1946. godine kao Republikanska komisija ‘Tehnika i sport’, zatim preimenovana u Narodnu tehniku Hrvatske, da bi 1991. godine dobila današnji naziv.

Organizirani početak bavljenja tehnikom u Međimurju, smatra se 23. prosinac 1946. godine kada je uz pomoć NOO Kotara Čakovec osnovana Prijemna radio sekcija – preteća današnjeg Radiokluba ‘Međimurje’. Udruge tehničke kulture organizirane su u Zajednicu tehničke kulture Međimurske županije koja ima 16 udruga te u Zajednicu tehničke kulture grada Čakovca, s 9 članica.

Svečanost trenutka uveličali su: Mario Medved, zamjenik čakovečkog gradonačelnika, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, a tu su bili i vodeći ljudi tehničke kulture s razine države i susjednih županija, a u je bio i ‘otac’ Narodne tehnike općine Čakovec, legendarni Josip Črep.

Na sjednici je s nekoliko prigodnih rečenica predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved s radošću konstatirao kako glede interesa mladih za tehničku kulturu za nju ‘nema straha’ jedino bi za bavljenje njome trebalo osigurati bolje financijske i materijalne uvjete pa smo si u zadatak dali, da se počne u Čakovcu ozbiljno razmišljati o jednom Domu tehnike jer su svi rezultati koje smo postigli do svjetske razine MŽ-a zavrjeđuje da ima takav dom.

‘Nadam se, ako ne prije, bar za 10 godina’, istaknuo je predsjednik. Kada je izrekao pregršt pohvala na rad međimurskih tehničara u svim segmentima djelovanja, Ivan Vlainić, čelni čovjek tehničke kulture Hrvatske je istaknuo: ‘Zajednica tehničke kulture Međimurske županije vrlo je važan zupčanik u mehanizmu tehničke kulture na razini Republike Hrvatske, posebno istaknuvši ulogu i važnost Željka Medveda u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji svojim znanjem i iskustvom doprinosi njenom svekolikom radu i napretku. Tehnička kultura je jako važna jer njome kompenziramo nedostatak satnice tehničkog odgoja. Pozivam lokalnu zajednicu da još izdašnije financira potrebe u tehničkoj kulturi’, riječi su predsjednika.

Prigodnim riječima svečarima se je obratio dogradonačelnik Mario Medved kazavši kako je subota 16. prosinca svečani dan za sve međimurske tehničare, ali i sve žitelje našeg kraja. I to iz razloga što su međimurski tehničari svojim djelovanjem kroz sve te godine izdigli Međimurje do prepoznatljivosti svjetskih razmjera. Obećao je kako će Grad Čakovec glede toga i dalje ‘stajati’ iza njih.

Sjednica je bila obogaćena filmom imena ’70 godina zajedno’ u realizaciji Foto-kino kluba Ivanovec, a koji govori o sedam desetljeća tehničke kulture na međimurskim prostorima

U uvodnom dijelu filma o počecima razvoja tehničke kulture u našem kraju govorio je Josip Črep, dugogodišnji predsjednik Narodne tehnike. Vidjeli smo još dva filma, ‘Voda’ i ‘Slon u oblacima’, Škole animiranog filma Čakovec te film ‘Uređaji i strojevi prohujalog vremena’ ,također u realizaciji Foto-kino kluba Ivanovec.

U onom najuzvišenijem trenutku sjednice podijeljeno je 11 Povelja najvrjednijim međimurskim aktivistima na polju tehnike.

Primili su ih: Belović Franjo (Oldtajmer klub ‘Međimurje’), Drabić Dejan (‘MIS’ – Mladi informatičari Strahoninca), Hržić Lidija (Zmajarski klub ‘Rode’ Prelog), Vinko Vladimir (Radio klub ‘Međimurje’), Novak Dražen (Nautički klub ‘Labud’ Prelog), Belović Leonardo (Aeroklub ‘Međimurje’), Petković Radovan (Foto -kino klub Ivanovec), Pleh Goran (Društvo pedagoga tehničke kulture MŽ), Tuksar Jelena (Radio klub ‘Međimurje’/DPTKMŽ), Blažeka Dražen (Tehnička škola Čakovec) i Medved Željko (Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture), zatim 73 povelje za 12 udruga i te veliki zahvalnica među kojima je dobitnikom postao i naš portal.

U ime dobitnika i nagrađenih zahvalio se najmlađi dobitnik Stjepan Petković iz Foto-kino kluba Ivanovec.

Obol svečanosti dali su učenici Osnovne umjetničke škole ‘Miroslav Magdalenić’ Čakovec. Nakon svečanosti u zgradi Scheier Astronomsko društvo ‘Vega’ organiziralo je za građane na Trgu Republike slobodno promatranje nebeskih tijela kroz teleskop, a na zidovima dvorane dominirala je izložba fotografija ‘Svjetla prošlosti’ autora Zorana Novaka.

Sam autor imao se je prigode obratiti s pozornice svim prisutnima govoreći o tome kako su njegove fotografije nastajale.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije