Zora objavila razglednice – evo što najviše ‘žulja’ Međimurce

U utorak, 13. prosinca Udruga Zora organizirala je press konferenciju u sklopu projekta i završetka kampanje ‘Moje mjesto u zajednici – Neka se moj glas čuje’ u Barakama (bivši GK). Svrha press konferencije je bila predstavljanje rezultata kampanje i javna objava zagovaračkih razglednica koje sadrže glas građana Međimurske županije.

Udruga Zora od travnja ove godine i predstavljanja rezultata istraživanja prioriteta i potreba građana u Međimurskoj županiji provodi javnu kampanju koja se sastoji od rada na terenu s građanima, edukacija i rada s donositeljima odluka.

Građani su na 28 javnih akcija koje smo do sada proveli na raznim lokacijama u Međimurskoj županiji ispunili 1157 razglednica sa svojim prijedlozima, pitanjima, problemima i rješenjima koji su upućeni većinom jedinicama lokalne i regionalne samouprave i institucijama.

Suradnik na projektu Nikola Švenda predstavio je ukratko ciljeve i hodogram projekta, te rezultate kampanje uz pripadajuće statistike i reakcije/odgovore onih kojima su zagovaračke razglednice upućene, a to su predstavnici institucija i jedinica lokalne samouprave.

Provedeno je 28 javnih akcija, 15 sastanaka s donositeljima odluka, 10 sastanaka s udrugama, 5 predstavljanja rezultata, 5 edukacija za građane (1 na temu radničkih prava, 2 na temu OPG-a I 2 na temu aktivizma u lokalnoj zajednici), a građanima je podijeljeno 2000 brošura sa svim mjestima i ključnim akterima kojima se građani/ke sa svojim problemima mogu javiti u Međimurskoj županiji, ali i nacionalno, a možete je pročitati i preuzeti ovdje.

U kampanji je do sada sudjelovalo 28 različitih volontera/ki i 5 članova/ica projektnog tima koji su s građanima na terenu pričali s građanima.

1157 poslanih zagovaračkih razglednica zajedno sa istraživanjem služi kao indikator i slika stanja u kojem se naša lokalna zajednica nalazi, te mogu poslužiti za racionalno usmjeravanje bilo kojih društvenih zahvata,projekata, inicijativa ili politika što će, nadamo se, rezultirati ostvarenjem veće sinergije između institucija i građana/ki (aktivno građanstvo) te rješavanjem barem nekih od navedenih problema.

Statistika poslanih razglednica po mjestu slanja:

1. Grad Čakovec – 369
2. Međimurska županija – 287
3. Policijska uprava Međimurska -86
4. GKP Čakom – 56
5. Općine + grad Prelog i grad Mursko Središće – 201

Statistika po djelatnostima problema/potreba:

1. Komunalna djelatnost – 33,05% – 306
2. Javna uprava – 15,23%
3. Socijalna pitanja – 14,25%
4. Zapošljavanje i gospodarstvo – 14,15%
5. Pohvale – 8,32%
6. Slobodno vrijeme – 8,10%
7. Sigurnost – 4,00%
8. Promet – 2,92%

1. Komunalna djelatnost – 306

1. Uređenje prometnica i prigovori na predugo izvođenje radova – 23,20%
2. Urediti parkiralište na sajmištu (asfaltirati, pri ulazu označiti parking za invalide), rasvjeta, sanitarni čvor 13,73%
3. Uređivanje okoliša i odvoz otpada (košnja), divlja odlagališta otpada – 10,13%
4. Popravci u centru grada (sat, pločnici, fontana, fasade, tržnica, krovovi) – 5,56%
5. Nepoštivanje zakona o držanju kućnih ljubimaca (čipiranje, sterilizacija i skupljanje izmeta), postavljanje vrećica u grad- 5,23%
6. Ostalo (rasvjeta, zaštita okoliša, kanalizacija, bolja efikasnost komunalnih redara, buka etc.)- 42,16%

2. Javna uprava – 141

1. Kritike upućene donositeljima odluka – 21,28%
2. Neprofesionalnost i neljubaznost službenih djelatnika (bolnica, policija, hzz) – 19,86%
3. Previše administracije u institucijama – manjak vremena za ljude – 10,64%
4. Neuređeni zakoni i nepoštivanje istih – 8,51%
5. Veća dostupnost župana i gradonačelnika građanima – 5,67%
6. Ostalo 34,04% (više informacija o postojećim uslugama, korupcija, neefikasnost inspekcija etc.)

3. Socijalna pitanja – 132

1. Integracija Romske nacionalne manjine, osjećaj nesigurnosti zbog kaznenih djela učinjene od strane romske nacionalne manjine,socijalizacija romske populacije (školovanje, integracija u društvo, edukacije) 34,85%
2. Život na rubu egzistencije, poboljšati standard života u Međimurju, premale mirovina – 15,15%
3. Poteškoće osoba s invaliditetom (blokirani prilazi, visoki nogostupi, nepostojanje prostora za okupljanja, prijevoza) financiranje i potpora osoba s invaliditetom – 12,88%
4. Duge liste čekanja na zdravstvene preglede – 12,88%
5. Prevencija ovisničkog ponašanja kod mladih (droga, alkohol) – 8,33%
6. Ostalo 15,91% (potreba za pomoći beskućnicima, pučka kuhinja, etc.)

4. Zapošljavanje i gospodarstvo – 131

1. Odljev mladih radno sposobnih ljudi u inozemstvo – ekonomska migracija – 16,03%
2. Poticanje obrtništva i malog poduzetništva – 12,98%
3. Preniske plaće u cijeloj županiji – 12,21%
4. Pomoć kod zapošljavanja (edukacije, radionice, prekvalifikacije) – 11,45%
5. Zapošljavanje većeg broja adekvatne radne snage (odgajateljice, policija, stručnjaka za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, med.osoblja) – 9,16%
6. Ostalo – 38,17% (nepotizam, poticanje ekološke poljoprivrede, teško zapošljavanje Roma etc.)

5. Slobodno vrijeme – 75

1. Potreba organizacije sadržaja i aktivnosti (samci, mladi, sport, koncerti, festivali)
2. Razvijanje biciklizma (više biciklističkih staza, više korištenje bicikla)

6. Pohvale – 77

Županu, gradonačelniku, za organizaciju kulturnih događanja, komunalnim redarima, medicinskim djelatnicima, HZZ, PUM, udrugama

7. Sigurnost

1. Veća efikasnost obrade kaznenih djela od strane PUM
2. Veća dostupnost policijskih službenika građanima

8. Promet

1. Loša prometna povezanost
2. Kažnjavanje parkiranih automobila na pješačkim stazama

Što se tiče reakcija na zagovaračke razglednice Međimurska županija objavila je na svojim web stranica informacije o projektu “Moje mjesto u zajednici” i dio pristiglih razglednica sa odgovorima, dok je Grad Čakovec poslao draft odgovora na dio razglednica na koji je udruga Zora odgovorila, ali razglednice još nisu objavljene na službenim stranicama.

– U najboljoj namjeri pozivamo i apeliramo na donositelje odluka da zajedničkim snagama učinimo život svih građana/ki u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji dostojanstvenim i boljim. Zagovaračke razglednice (kao i ostale navedene aktivnosti) su prilika za učvršćivanje dijaloga i sinergije između građana, institucija i donositelja odluka, te korak prema aktivnijoj i informiranijoj zajednici kao preduvjetu pravednosti i blagostanja.

Prikupljeni problemi/potrebe tiču se svih nas i neće nestati pa je sustavna i trajna namjera donositelja odluka da krenu problem rješavati ključna . Zajednica u kojoj građani nisu odvojeni ili samo periodično uključeni u procese donošenja odluka jest aktivna i pravedna lokalna zajednica, stoga Neka se glas građana čuje, ali i uvaži – rekao je Nikola Švenda.

Link za objavljene razglednice potražite klikom ovdje.

Projekt “Moje mjesto u zajednici” provodi udruga Zora sa partnerima Centrom za održivi razvoj (Imotski) i udrugom K-Zona (Zagreb), a podržan je od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije.

Cilj projekta i pripadajuće kampanje je doprinijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju, u kojoj svaki građanin, a posebice socijalno isključeni građani i oni u riziku od siromaštva mogu i znaju kako ostvariti svoja socijalna i ljudska prava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije