“Biznis” u Čakovcu: Tko to na ime djece s teškoćama – zarađuje?

Četvrtak, središte Čakovca. – Oprostite, skupljamo donacije za Udrugu Zvončići, Udrugu za djecu s teškoćama u razvoju. Tu vam je čestitka, cijena je 15 kuna.

Tako je izgledao kratak susret nakon kojeg vam ostaje čestitka, a na njoj uz ostalo piše da je Udruga Zvončić iz Karlovca i da “dijelom prihoda od ove čestitke” pomažemo spomenutoj udruzi. A koliki je taj dio, naravno, ne piše. Kako nema nekog smisla da karlovačka udruga skuplja priloge u Čakovcu uputili smo upit u Grad Čakovec znaju li nešto o ovakvim aktivnostima o kojima se već pisalo u međimurskim medijima prošle godine, a tajnica gradonačelnika Vlatka Buvač nam je odgovorila:

“U Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo su mi potvrdili da navedena Udruga nije imala dozvolu za prodaju. Komunalni redari su u subotu odmah postupali prema njima zajedno s policijom te im zabranili korištenje javne površine.”

Kako na čestitki piše da je Udruga Zvončić članica udruge za Autizam uputili smo i upit u Udrugu Pogled Nedelišće, a odgovor nam je poslao Dalibor Kuhta, predsjednik Izvršnog odbora: “Već neko vrijeme imamo problema s time. Naime, to je neka registrirana agencija koja se bavi prodajom i ima sklopljen ugovor s udrugom Zvončići Karlovac.

Oni, ti ljudi koji prodaju razglednice su zaposlenici agencije, a znaju se lažno predstavljati kao volonteri udruge Zvončići. U nekoliko slučajeva prošlih mjeseci zvali su nas naši članovi da su čak govorili kako skupljaju donacije za našu udrugu Pogled. Osobno sam išao do njih i rekao im da se lažno predstavljaju i da to što rade je kazneno djelo. Zvao sam predsjednicu udruge Zvončići i dala mi je email od direktora te firme. Žalio sam se njemu, ali on odbija svaku odgovornost.

O tome je pisalo i u našim lokalnim novinama jer nisu tražili dozvolu Grada Čakovca za prikupljanje donacija niti lokacijsku dozvolu za prodaju razglednica, komunalni radnici su ih tražili, ali se premještaju s mjesta na mjesto. Nije ih bilo nekoliko mjeseci i nadao sam se da neće više dolaziti ali… Ni sam ne znam kome da ih prijavimo.”

Krajem prošle godine Kuhta je uputio slijedeći dopis Master teamu d.o.o. čiji djelatnici skupljaju novac u ime Udruge Zvončići: “Pišem vam ispred udruge za autizam “Pogled” koja djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, sa sjedištem u Nedelišću i Čakovcu. Uglavnom, iz razloga jer postoji mala mogućnost da Vi kao odgovorni u Master team d.o.o. Zagreb, možda niste u potpunosti upoznati s događajima i brdo nepravilnosti i prekršaja koje rade vaši djelatnici/volonteri na terenu, posebno na području Međimurske i Varaždinske županije.

Već smo prije imali dojave od roditelja i prijatelja naše udruge da netko u naše ime skuplja donacije tj. prodaje razglednice, a jučer sam se, nakon dojave članice našeg Izvršnog odbora išao osobno uvjeriti ispred Galerije sjever u Čakovec – gdje su bila četvorica vaših mladića.

Kao prvo oni se lažno predstavljaju kao volonteri udruge Zvončići, što nisu i Snježana Čop nije njihova predsjednica kao što govore (vjerujte znam jer dobro surađujemo sa svih 12 udruga u savezu za autizam u RH, pa tako i s udrugom Zvončići – Karlovac). Nadalje, govore ljudima da skupljaju priloge za udrugu “Pogled”, što znate i sam da nema veze s istinom. Nemaju dozvolu Grada Čakovca za prikupljanje donacija, a ni lokacijsku dozvolu – imali su staru koja je istekla. Znam to, provjerio sam u Uredu državne uprave u Čakovcu.

Ne izdaju račune, a naplaćuju 15kn po razglednici – to nije prikupljanje donacija. Samim lažnim predstavljanjem čine kazneno djelo, a lažnim prikupljanjem sredstava za udrugu Pogled, nanosite nam neizmjernu štetu i ne samo financijsku. Naš Upravni odbor uz suglasnost s gradom Čakovcom je riješio da će vas prijaviti Uredu državne uprave, policiji i Ministarstvu socijalne politike i mladih.”

Skupljanje novaca u Čakovcu na navedeni način je čudno iz više razloga. Zašto bi netko iz Karlovca skupljao donacije u Čakovcu, Varaždinu, Požegi ili bilo kojem drugom gradu? Zbog te udruge ili humanitarnog načela ? Jako teško. Novci i samo novci, a mi naivci im ih još i dajemo zbog naše senzibilnosti prema potrebitima.

Dio novaca ide udruzi, bar se nadamo, a kamo ide ostatak? Kako netko može na ime djece s teškoćama – zarađivati? Najgore je što se ovakav “biznis” proširio na način kao trgovina i da ima sve više agencija ili tvrtki koji rade ovakve “poslove”. Potpiše se ugovor s nekom udrugom o donaciji i sakuplja se novac u ime te udruge.

Vjerujem da će se netko javiti da je sve po zakonu i da je legalno, ali ako i jeste tako nije niti moralno niti nema puno veze s ljudskošću, već samo s novcima. Idući puta kada i ako vas netko presretne i skuplja novac za Udrugu Zvončiči ili bilo koju drugu udrugu znajte da tek mali dio novaca dolazi do te udruge, a ostatkom novaca financirate tko zna koga.

Što na sve to kažu u policiji?

Upit na ovu temu proslijedili smo i na adresu PU međimurske. Glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal odgovara:

“Na temelju Vašeg uputa obavještavamo Vas da se u konkretnom slučaju najvjerojatnije radi o kršenju odredbi članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tj. o prekršaju kada osoba lažno prikazuje svoje članstvo u određenoj udruzi građana, te izazivajući samilost kog građana od njih traži novac i time za sebe pribavlja imovinsku korist.

Naime, kontaktirajući nevladinu, nestranačku, neprofitnui socijalno-humanitarnu organizaciju, Udrugu Zvončići iz Karlovca, utvrđeno je da njeni članovi na opisani način ne prikupljaju novčanu pomoć, niti to za njih čine članovi drugih sličnih registriranih udruga. Udruga Zvončići ima sklopljen ugovor s poduzećem “Master Team” d.o.o. iz Zagreba, temeljem kojeg ostvaruje mjesečne donacije, dok zauzvrat navedeno poduzeće putem svojih zaposlenika (u ugovoru navedeno da se ne smiju predstavljati kao članovi Udruge) može prodavati čestitke s istaknutim logom Udruge jer se i jedan dio prihoda od prodaje uplaćuje za provođenje terapija djece s teškoćama u razvoju.

Iz Udruge navode da imaju informacija kako i bivši zaposlenici spomenutog poduzeća prodaju čestitke u raznim gradovima u Republici Hrvatskoj, što potkrepljuje sumnju da se radi o prekršaju prosjačenja jer se time krše odredbe spomenutog ugovora. Obzirom da se radi o specifičnim slučajevima, koji iziskuju trenutni angažman policijskih službenika, potrebno je o svakom takvom događaju odmah obavijestiti policiju, kako bi se odmah pristupilo provođenju kriminalističkog istraživanja i prikupljanju svih relevantnih saznanja o počinjenju navedenog prekršaja.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije