FOTO: Najbolji izvorni kolač pripremila Nadica Pintarić iz Preloga

Na atraktivnoj poziciji šetnice uz Muru u Murskom Središću u subotu, 17. rujna održan je 2. festival međimurskih slastica – Bakini kolači. Organizator je Udruga za očuvanje kulturne baštine ‘Međimurska gruda’ iz Dunjkovca koju vodi Franjo Soldat, a punu podršku manifestaciji dao je Grad Mursko Središće sa svojom Turističkom zajednicom.

Pokroviteljstvo je i ove godine preuzela Međimurska županija i njezina Turistička zajednica MŽ, a sponzori su pružili svoj dio podrške. Odaziv manifestaciji u izlagačkom dijelu bio je nešto veći od lanjskog, što daje naslutiti da je interes za očuvanje i predstavljanje izvornih međimurskih slastica značajno. Prošle je godine festival održan u Nedelišću, a ove godine u Murskom Središću zahvaljujući pobjednici natjecanja za najbolji izvorni kolač Klari Glavina.

Ovogodišnja pobjednica je iz Preloga pa će Bakini kolači 2017. biti održani u tom gradu. Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak je prilikom otvaranja u subotu akcentirao podršku svakom projektu koji u prvi plan stavlja zajednicu, njezinu kulturnu i materijalnu baštinu te od zaborava čuva naše korijene.

Vođen time čestitao je na koncu pobjednicama manifestacije u izboru najkolača i nositeljici naslova Izvorno međimursko, u čemu mu se pridružila zamjenica župana Sandra Herman, poznata po svojem interesu za kulturnu baštinu i njezino povezivanje s turizmom, javlja Muralist.

Pobjednice

Komisija za najbolji izvorni kolač u sastavu Slađana Herman, Marija Borković i Nikica Međimurec procjenjivala je 23 uzorka kolača, a odluku je bilo teže donijeti nego prošle godine. Recepture su doista bile starinske i u potpunosti poštivane, namirnice birane pomno, a izgled i domišljatost u prezentaciji izvrsna. – Imale smo težu zadaću nego lani, zato mislim da ćemo za iduću godinu morati razmišljati o još ponekom kriteriju ocjenjivanja – rekla je Slađana Herman uoči najave pobjednica.

Vrlo zahtjevan kolač – kuhanu gibanicu s makom i sirom pripremila je Nadica Pintarić iz Udruge žena “Priločko srce” Prelog i time osvojila prvu nagradu. Druga nagrada pripala je Mariji Rajf iz Udruge žena Hlapičina za gibanicu od palačinke, a treća Mariji Crnčec iz Udruge “Zlatne ruke” Čakovec za međimursku gibanicu s makom. Kako se iduća manifestacija održava tamo odakle dolazi pobjednica izbora za najbolji kolač, Bakini kolači 2017. godine bit će održani u Prelogu.

Komisija za Izvorno međimursko procjenjivala je vizualni dojam predstavljanja slastica, dekoraciju i nošnju u koju je domaćica koja se natjecala bila odjevena. Tako je titulu ponijela Marija Magdalenić iz Udruge žena Belica, a procjenu su donijele folkloristkinje Janja Kovač, Jasna Hajdinjak i Marija Kukolić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije