Članovi UDVDR-a ogranak Nedelišće posjetili ratišta zapadne Slavonije

U subotu, 10. rujna šezdesetak članova UDVDR-a ogranak Nedelišće i njihovih prijatelja, posjetilo je ratišta zapadne Slavonije. Njima su se na terenu priključili zamjenica načelnika općine Nedelišće Ivanka Novak i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

U Okučanima su kod spomen obilježja VRO ‘Bljesak’ položili vijenac i zapalili svijeće. Razgledali su novosagrađenu crkvu Sv. Vida, u kojoj se nalazi oltar izrađen od mediapana i mesinga, na kojem je prvu svetu misu služio Sveti Otac papa Ivan Pavao II u Banjaluci – Petrićevcu prigodom drugog posjeta Bosni i Hercegovini te spomen sobu VRO ‘Bljesak’ u kojoj su se upisali u knjigu dojmova.


U Lipiku su ih dočekali gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, koji ih je pozdravio i upoznao sa trenutnim stanjem u gradu te umirovljeni general bojnik Miroslav Vacek, ujedno i predsjednik UDVDR-a ogranak Pakrac-Lipik, koji je preuzeo ulogu domaćina i voditelja daljnjeg obilaska. Kod spomen obilježja na gradskom groblju položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U Pakracu su na groblju kod spomen obilježja poginulim braniteljima položili vijenac i zapalili svijeće, a u gradu ih je ljubazno primila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja ih je pozdravila te ih upoznala s problemima grada. Članovi udruge su u muzeju razgledali izložbeni postav vojne i ratne povijesti Pakraca.

Obišli su i mjesto Kusonje, gdje su kod kapele Male Gospe položili vijenac i zapalili svijeće te su na taj način odali počast dvadesetorici branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade, koji su 08. rujna 1991. godine upali u postavljenu četničku zasjedu i nakon zarobljavanja na brutalan način ubijeni. O ovom događaju snimljen je film ‘Broj 55’.

Nakon toga obišli su Planinarski dom Omanovac gdje su imali ručak te naselja Kukunjevac, Gaj i Brekinska u kojima su neki od članova udruge ratovali za vrijeme Domovinskog rata.

Članovi UDVDR-a ogranak Nedelišće zahvaljuju se na srdačnoj dobrodošlici domaćina u svakom mjestu u koje su došli, umirovljenom general bojniku Miroslavu Vaceku te načelniku Općine Nedelišće Darku Daniji, koji je materijalno i financijski pomogao planirani posjet ratištima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije