Predstavljena knjiga ‘Oluja koju nismo mogli izbjeći’

Jučer, u nedjelju 4. rujna 2016. u Dvorani za sastanke ‘Matice hrvatske Čakovec’, održano je predstavljanje knjige ‘Oluja koju nismo mogli izbjeći’ koju je predstavio njezin autor Ante Gugo, novinar i ratni reporter s više hrvatskih bojišta, pa tako i s Vojno redarstvene akcije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine.

Govoreći o ‘Oluji’ kazao je kako je to bila najveća, najčistija i najveličanstvenija pobjeda u hrvatskoj povijesti, rekavši kako je operacija ‘Oluja’ bila ‘oluja svih oluja’ odnosno ‘bitka svih bitaka’ u čitavoj povijesti Hrvata.

Gugo je naglasio kako se uistinu akcija ‘Oluja’ jednostavno nije mogla izbjeći jer uvod u njezinu nužnost, nastaje u svibnju 1985. godine kada je u Beogradu odlučeno da se izradi ‘Memorandum SANU’ koji je odredio kako svi Srbi mogu živjeti samo u jednoj državi, a to je u biti trebala biti Velika Srbija, koja se počela ostvarivati agresijom na Hrvatsku 1991. godine, a propala je 8. kolovoza 1995. godine kada se Hrvatskoj vojsci predao cijeli 21. kordunski korpus srpske vojske.

Gugo je istaknuo kako nitko u svijetu nije vjerovao da Hrvatska može vojno-redarstvenom akcijom pobijediti takvu oružanu silu kao što je bila JNA, potpomognutu raznim paravojnim i izdajničkim postrojbama, ali su hrvatski vojnici, časnici i dočasnici dokazali kako je nešto takvo moguće i to za samo nekoliko dana.

– Ovom knjigom želim pomoći u raskrinkavanju kreatora laži, srpskih i dijela domaćih političara, koji i danas, dvadeset godina nakon Domovinskog rata, govore kako je ‘Olujom’ u Srbiju protjerano pola milijuna ljudi, a istina je kako je prema popisu iz 1991. godine na okupiranim područjima u Hrvatskoj bilo između 160.000 i 180.000 Srba, naglasio je Gugo. Odgovarajući na pitanja nazočnih, Gugo je kazao kako se Srbija i danas služi lažima i podvalama, te je aktualno uhićenje nekog špijuna, poistovjetio sa srpski napisima o tzv. Virovitičkoj skupini krajem 1989. godine.

Kazao je i kako uloga Stipe Mesića i Martina Špegelja nije bila najčistija i da se time treba pozabaviti, ali kao prepreka na putu prema tome jesu Hrvatski državi arhiv i SDP koji su Republikom Hrvatskom sklopili ugovor prema kojemu se građa pojedinih dokumenata iz bliže prošlosti SFRJ ne smije otvarati na rok od 70 godina od nastanka, a u slučaju pojedinih osoba, na rok od 100 godina od dana njihova rođenja.Tko se i zašto boji istine, zapitao se Gugo. Govorilo se i o pasivnosti hrvatske politike prema zbivanjima u Srbiji, najavi referenduma u Republici Srpskoj, o mogućnostima novog rata u Hrvatskoj, koji prema Gugi nije moguć jer to NATO ne bi dozvolio, a završilo složnom mišlju kako imamo svoju domovinu, svoju naciju i svoju kulturu koje moramo štititi i braniti.

Na predstavljanju knjige bilo je više hrvatskih branitelja, njihovih prijatelja i članova obitelji, te Darko Horvat, ministar gospodarstva i poduzetništva, a sve njih je na početku srdačno pozdravio i na kraju zadržao na ugodnom druženju profesor Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec. Knjiga je prevedena i na engleski jezik, a može se kupiti za 70 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije