Postavljen klopotec na Hažićevom imanju

Tradicija je obitelji Hažić iz Jurovčaka o blagdanu Velike Gospe u opticaj staviti veliki klopotec, kako bi svojim glasom odvraćao razne ptice u njihovu pohodu na grožđe. A grožđe je počelo zoriti i ptice nebeske koje ne oru niti siju, a hrane se oblijeću Hažićev vinograd, ali sada na pristojnoj udaljenosti, bojeći se upravo klopoca.

Klopoca je u opticaj pustio gazda imanja, vinogradara, voćar, gospodin i nadasve skrbni gospodar Radenko Hažić, praćen pogledima supruge Biserke i kćerki Tatjane i Valentine.

Svima koji dolaze u njihovu Vinsku kuću, kao i brojnim prolaznicima klopotec će naviještati zorenje grožđa i skoru berbu, koja bi mogla biti dosta rano, obzirom na lijepo i ugodno vrijeme.

Nekada se klopotec svaki pua pred berbu postavljao, a nakon berbe skidao i pospremao. Sada smo to složili tako da po koncu berbe, zaustavimo mehanizam i onda je do slijedeće berbe klopotec nijemi svjedok zbivanja, dok ne krene u pogon, i tako naizmjence svake godine, odnosno u kasno ljeto ili ranu jesen, kaže Radenko, poznavatelj tradicije i majstor za klopoce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije