TURISTIČKA ATRAKCIJA

FOTO U Donjoj Dubravi postavili klopotec u čast svetog Bartola

Antun Benko je najzaslužniji što je ovo vinorodno područje dobilo svoju 'dušu'. Iznio je još niz ideja koje će se s vremenom oživotvoriti

Orešec je vinorodno područje gdje su svoje vinograde imali mnogi Donjodubravčani, a koji su s vremenom propadali, bivali zapušteni, a najviše pripajani drugim sredinama. Bilo je i onih koji djedovinu nisu napuštali uređujući ‘falačec zemlice’ koji je davao pravu domaću kapljicu.

Prije nekoliko godina oni su se neformalno okupili u Orešku grupu koju je kasnije sebi nadjenula ime Dobravski goričanci i goričanke. Grupu predvodi neumorni mjesni entuzijasta, umirovljeni postolar, zaljubljenik u prošlost svoga kraja Antun Benko. On je zaslužan što je prije dvije godine ovdje počela revitalizacija dijela vinograda zvanog Ropače pa su u sklopu toga revitalizirani  ropačka steza, ropačka čiga, ropački zdenec i ropačka koča. 

Već tada je najavio kako će se kompleks s vremenom nadopunjavati onim što je vrijeme odnijelo.  Prvi plan je stavljen klopotec koji je u subotu 25. kolovoza dobio svoj stalni dom. Datum nije slučajno odabran. Naime, dan ranije se obilježava sveti Bartol  koji označava početak dozrijevanja grožđa. Toga dana je spomenuta neformalna grupa u čast toga održala malu svečanost kojoj su prisustvovali brojni goričanci koji imaju vinograde u Orešcu i Mrtvički. Prisutne je pozdravio Antun Benko: 

‘Zahvaljujem se sponzorima za klopotec: Draženu Miseru, Pavlu Švecu  i Andriji Bogomolcu. Isto tako zahvaljujem Milanu Miseru i njegovoj supruzi te Pavlu Švecu za bograč. Veliko hvala i obitelji Željka Špoljara i Vladeku Mikulanu koji su dali veliki doprinos ovome događaju. Tradicija je nas Hrvata i i mnogih europskih naroda da postavljaju klopotece na Bartolovo i zato smo danas tu’.

Zahvalu klopotcu i svetom Bartolu izrekao je poznati  ‘gorični biškup’ Vladimir Čmrlec -Čarli.  O događanjima u vinogradu oko dana svetog Bartola pjesmu ‘Črn-bel’ je napisao peteranski pjesnik Fran Galović, koju je prisutnima recitirala mala Ivona Međimurec. Akademik Dragutin Feletar, dijete ovog podneblja između Dobrave i Velikog otoka, održao je tim povodom  zanimljivo predavanje o povijesnim događajima vezanim za ovaj kraj.

Pričao je akademik Feletar o tome kao do 1712. godine  područje Orešca bilo na lijevoj obali Drave, međutim tada ga je velika poplava, zajedno s Legradom ‘preselila’ na desnu obalu. Govorio je o ‘Velikootočkoj buni seljaka koja je krvavo ugušena. Svoje izlaganje potkrijepio je brojnim kartama i zapisima koji su izazvali veliki interes prisutnih. Na svečanosti je bilo svirke i pjesme čemu je obol dao Antun Čizmadija-Mariča, svirkom na harmonici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije