Udruga Sfera omogućila ljetovanje desetero romske djece

Proteklog se ponedjeljka mala grupica najboljih i najupornijih učenika uputilo na put prema Poreču. Ovo ljetovanje omogućila im je Valamar Riviera u sklopu svog natječaja za dodjelu donacija u okviru programa ‘Tisuću dana na Jadranskom moru’.

Uduga Sfera je primila donaciju u obliku 3 besplatna noćenja (4 dana) u Valamar Club Hotel Tamaris, u luksuznom ljetovalištu udaljenom 13 km od Poreča, a dodjeljuje se u svrhu podupiranja projekata za rad s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi i/ili iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i/ili djeca s određenim zdravstvenim poteškoćama kojima bi boravak na moru koristio u smislu liječenja ili oporavka na moru, odnosno djeca s posebnim potrebama.

Udruga se na natječaj prijavila na temelju projekta koji financira Roma Education Fund iz Mađarske. U sklopu tog projekta koji se od veljače provodi u romskom naselju Kuršanec, učenicima romske nacionalne manjine pomaže se u pisanju zadaća, svladavanju hrvatskog jezika te im se kroz razne društvene aktivnosti razvijaju komunikacijske i socijalne vještine. Kako je jedan od ciljeva ovog projekta kod učenika razviti svijest o važnosti konutinuiranog učenja i važnosti školovanje uopće, na ovo smo putovanje odlučili odvesti deset učenika koji su svakodnevno dolazili u boravak i sudjelovali u svim aktivnosti koje smo organizirali. Na taj su im način željeli pokazati da se njihov uloženi trud itekako cijeni, prepoznaje i nagrađuje.

U četiri dana koliko je trajala avantura, uživali su u svim uslugama koje Valamar Club Hotel Tamaris pruža: vanjski bazeni, plaža, igraonice, parkovi i igrališta te obroci u vrhunskom restoranu.

‘Dječje oduševljenje teško je opisati, znatiželju još i više jer su se prvi put susreli s ovakvim ljetovanjem. Usput, učili su kako se ponašati u restoranu i na bazenu, što je to razglednica i kako je napisati, družili su se s drugom djecom i otkrivali novi, njima nepoznati svijet.’, rekli su iz Udruge.

Iako nevoljko, povratak kući jedva su dočekali. Svi će oni u narednim tjednima sudjelovati u kreiranju priče o ljetovanju koju ćemo predstaviti na jednoj od sljedećih aktivnosti u naselju.

Iako se projekt koji trenutno provodimo bliži kraju, Sfera će i preko ljeta nastaviti s raznim aktivnostima kako bi djeca u naselju imali programe prko ljetnih praznika te će i dalje nastaviti suradnju s Gradom Čakovcem, Osnovnom Školom Kuršanec, Županijom Međimurskom, udrugom Romona i ostalim dosadašnjim suradnicima kako bi kroz edukaciju i izvaninstitucionalni rad ukazala na važnost obrazovanja i sve dobrobiti koje ono donosi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije