Crtice iz Čakovca: Prije sto godina dobivali veću plaću zbog – skupljeg života

Čakovečko poglavarstvo provelo je natječaj za gradnju mosta. Prikupljene su zatvorene ponude, a posao je dobio diplomirani zidar Marton Peto iz Čakovca, čija je ponuda od 1010 kruna i 40 filira ocijenjena najpovoljnijom.

Jedna je to od odluka koju je u travnju 1914. donijelo Gradsko poglavarstvo, a objavljena je u novoizašloj knjizi “Zapisnici sjednica Gradskog poglavarstva Čakovca 1914. – 1918.” nakladnika Državnog arhiva za Međimurje.

Odbijenica učitelju

Urednik knjige koja s 58 zabilje-ženih sjednica svjedoči o životu u gradu tijekom Prvog svjetskog rata, kad je Međimurje bilo pod mađarskom vlašću, ravnatelj je DAM-a Jurica Cesar, a dokumen-te je s mađarskog na hrvatski jezik preveo povjesničar i hungarolog Siniša Stein. Uz odluke vezane uz rat, poput proširenja groblja i nestašica hrane, Gradsko pogla-varstvo bavilo se i svakodnevnim temama.

Tako je neudanoj djevojci Magdaleni Horvath uskraćena dozvola za samostalno vođenje točionice pića jer bi vođenje krčmarske djelatnosti imalo štetno djelovanje na moralno ponašanje. Ne piše misli li se na njezin moral ili moral gostiju. Odbijenicu je do-bio i nastavnik u Učiteljskoj školi koji je zamolio da mu se dodijeli 20 jutara zemlje jer bi se bavio vrtlarstvom, no pašnjaci su više trebali stočarima. Bolje nije prošao ni policajac Ferenc Medved koji se drznuo zatražiti povećanje plaće.

Zamolba mu je odbijena jer su plaće nedavno povećane, pa mu je izrečena i opomena zbog drskosti. No, kasnije mu je zato odobren trotjedni odmor u toplicama, kako bi liječio reumu. Zbog rata nedostajalo je policajaca, a neki privilegirani građani uspješno su (i tada) izbjegavali vojnu službu. Osiromašenim građanima nesposobnima za rad odobravala se pomoć iz tzv. sirotinjske blagajne. Službenici su zbog podivljalih cijena dobivali dodatak na skupoću.

Na dnevnom redu našla se i odluka o kupnji novog općinskog rasplodnog bika, no odbor za provjeru rasplodnih mužjaka ocijenio je da je novi bik, kojeg je poslala županijska služba, neprikladan i preskup. Općinski pastir dobio je pak za svaku oplođenu kravu naknadu od jedne krune koja mu se “ima isplatiti tijekom oplodnje”. Bilo je i svađa. Vijećnik Mihaly Horvath prijavio je službeničkog suca i javnog bilježnika zbog nekih nepodopština, no gradski sudac Karoly Safran je kao predsjedajući stao na njihovu stranu, ocijenivši Horvathovu prijavu “utvarama premorenog mozga”.

Prvi javni toalet 1916.

U Čakovcu je bilo nekoliko bolnica na raznim lokacijama, a 1916. postavljen je i prvi javni toalet. Recenzent dr. Branimir Bunjac ističe da se u Državnom arhivu za Međimurje čuvaju vrlo važni dokumenti koji su rijetko korišteni u znanstvenim istraživanjima, upravo zbog toga što su pisani na mađarskom jeziku, pa je knjiga poput ove tim važnija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije