Rezime ‘Coolijade’ – evo koliko je posla imala policija

Na današnjoj konferenciji za novinare Mladen Zadravec iz Službe policije PU međimurske i Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec predstavili su rezultate ovogodišnje ‘Coolijade’.

Fotogalerije:

>>> Mimohod maturanata u Čakovcu (Utorak, 17.5.2016.)
>>> Mimohod maturanata u Čakovcu 2 (Utorak, 17.5.2016.)
>>> Maturantski razredi Međimurske županije 2016. (18.5.2016.)
>>> Maturanti u Disko klubu ‘Šampion’ Domašinec (Utorak, 17.5.2016.)

Priopćenje PU međimurske prenosimo u nastavku:

‘Za vrijeme održavanja ovogodišnjeg preventivno-edukativnog projekta “Coolijada 2016.” (Dani maturanata) u razdoblju od 12. do 17. svibnja,policijski službenici PU međimurske poduzimali su niz aktivnosti s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti tijekom spomenute manifestacije.

Aktivnosti su prvenstvo bile usmjerene na suzbijanje prekršaja iz domene javnog reda i mira, prevencije kaznenih djela, ali i sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom “Maturantskog tjedna” (područje grada Čakovca s posebnim naglaskom na Perivoja Zrinskih) evidentirani su slijedeći sigurnosno-interesantnih događaji:

– u četvrtak, 12. svibnja između 17 i 18 sati u Perivoju Zrinskih u Čakovcu nepoznati počinitelj počinio je kazneno djelo krađe (mobitel) na štetu maturanta rođenog 1998..

– također, 12. svibnja oko 17 sati i 40 minuta na Trgu Republike u Čakovcu, zatečen je maturant rođen 1998. pod utjecajem alkohola. Mladić je vozilom hitne medicinske pomoći Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnička pomoć. U događaju nije zadobio ozljede.

– u ponedjeljak, 16. svibnja oko 17 sati u Perivoju Zrinskih, policijski službenici zatekli su maloljetnog maturanta s ručno izrađenom cigaretom (tzv. “džoint”), ispunjenu mješavinom duhana i marihuane.

– također, 16. svibnja oko 18 sati i 50 minuta u Perivoju Zrinskih, dvojica maturanta rođeni 1997. i 1996., pod utjecajem alkohola međusobno su se potukla, kojom prilikom je mlađi teže ozlijeđen. Protiv 19-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok će se protiv 20-godišnjaka podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Svakako, bitno je naglasiti da tijekom mimohoda maturanata u gradovima Prelogu i Čakovcu, kao i tijekom završnih svečanosti na SRC-u “Mladost” u Čakovcu te u disko klubu “Šampion” u Domašincu nisu evidentirani sigurnosno interesantni događaji koji bi iziskivali policijsko postupanje.

Ovogodišnja “Coolijada” trinaesta je po redu. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji na području Republike Hrvatske, koja svojom idejom i provedbom zasigurno utječe na ponašanje ciljane populacije (maturanti). Kroz obilaske svih srednjih škola (maturanata i njihovih roditelja) policija je prezentirala i zahtijevala pozitivno ponašanje te upozoravala na moguće posljedice neželjenog ponašanja. Sustav natjecanja i nagrađivanja maturanata nudi izbor općeprihvatljivog ponašanja, za koje su kasnije i nagrađeni.

Podsjećamo da je osnovni kriterij za izbor razreda i maturanata upravo pozitivno ponašanje za vrijeme trajanja njihovih dana. Ujedno, sada već ustaljene roditeljske ophodnje, u koje su bili uključeni roditelji maturanata i policijski službenici, uvelike doprinose dobrom ponašanju maturanata. Naime, na taj način roditeljima je omogućeno da direktno nadziru ponašanja svoje djece, i to na lokacijama njihova okupljanja.

Ove godine nameće se zaključak da su sve zadaće koje proizlaze iz preventivnog projekta “Coolijada 2016.”, uspješno odrađene, a što je i vidljivo iz prezentiranog stanja sigurnosti, koje je ove godine dobro u odnosi na prethodne godine. Time se potkrepljuje činjenica kako čista represija uvijek ne generira dobar rezultat već da se sveobuhvatnim i usmjerenim preventivnim programima može izazvati pozitivna reakcija mladih.

Policijska uprava međimurska zahvaljuje svim srednjim školama, posebno ovogodišnjem organizatoru Gospodarskoj školi Čakovec na iskazanom trudu u provedbi ovog preventivnog projekta. Također, želimo zahvaliti gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, kao i Međimurskoj županiji na ukazanom povjerenju i osiguranju uvjeta za provedbu ovogodišnje “Coolijade”, kao i svim medijima koji su promovirali ovaj uspješan i vrlo dobro prihvaćen preventivni projekt.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije