ZAŠTO je odbačena kaznena prijava za zlostavljanje pasa u romskim naseljima

Krajem prošle godine šokantne snimke zanemarivanih i zlostavljanih pasa u romskim naseljima u Međimurju obišle su državu ali i cijelu regiju.

No, nakon višemjesečne istrage, državno je odvjetništvo odlučilo odbaciti kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba u romskim naseljima na području Međimurja zbog zlostavljanja i usmrćivanja pasa. Prijava je podnesena tek protiv šestorice dječaka koji su izravno snimljeni kako zlostavljaju pse Istražili smo kako je došlo do toga da prijava bude odbačena.

Kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja u romskim naseljima u Međimurju podnijelo je više osoba, a prijava se temeljila na novinskim člancima i televizijskim reportažama u kojima su objavljene snimke mučenja i usmrćivanja pasa te iskazi predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Općine Pribislavec i predsjednika Udruge mladih Roma Kristijana Baloga i dopredsjednice udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandre Hampamer.

Na temelju snimki koje su objavili mediji, policija i državno odvjetništvo podnijeli su prijave protiv šestorice dječaka mlađih od 14 godina te su, s obzirom da se radi o djeci, prijave protiv njih ustupljene nadležnom Centru za socijalnu skrb koji je preuzeo postupanje prema njima. No, do dokaza za druge slučajeve zlostavljanja i usmrćivanja pasa nisu uspjeli doći.

Kristijan Balog je u svojim izjavama medijima naglasio da se u romskim naseljima u Međimurju događa sustavno zlostavljanje i usmrćivanje pasa te je, između ostalog, izjavio i da je bio prisutan kad je skupina dječaka u jednom romskom naselju skalpelom prerezala jednog psa na pola, da mu se prijatelj iz škole hvalio da organizira borbe pasa u romskim naseljima i da ima saznanja da se u dva romska naselja redovito organiziraju borbe pasa, da je vidio kada su dva dječaka zavezala štene za tračnice prije nailaska vlaka, da je vidio kako djeca premlaćuju psa palicama, da je svjedočio kako je jedan stanovnik romskog naselja zavezao psa za automobil i vukao ga po šljunčanom putu i na taj ga način usmrtio te da je bio prisutan kad je jedan njegov poznanik izvukao mrtvo štene iz usta psa koji je to štene zaklao.

No, ni nakon višemjesečne istrage, policija i državno odvjetništvo nisu mogli doći do čvrstih dokaza da se u romskim naseljima doista događa sustavno zlostavljanje i usmrćivanje životinja, a nisu uspjeli utvrditi ni okolnosti slučajeva koje je spominjao Balog.

U svom službenom iskazu pred istražiteljima, Balog je naime, kako doznajemo, policijskim službenicima rekao da nikad nije nazočio spomenutim događajima te da je za njih čuo javnim pogovorom u romskim naseljima no nije se želio očitovati od koga je čuo te priče niti istražiteljima dati konkretnije podatke.

U odnosu na ono što je rekao medijima, ostao je jedino kod iskaza da mu se jedan njegov prijatelj iz škole hvalio da organizira borbe pasa u romskim naseljima no, kako doznajemo, daljnjim izvidima policija je utvrdila da se radi o osobi s kojom se od prije nalazi u sukobu te da se često međusobno prijavljuju pa su u policiji zaključili da taj njegov iskaz nije vjerodostojan.

– Mogu reći samo da nije moj posao da istražujem i podnosim kaznene prijave i optužnice i ništa više od toga jer se ne želim zamjeriti policiji i državnom odvjetništvu – rekao nam je Kristijan Balog komentirajući slučaj.

Istražitelji su obavili i obavijesne razgovore s većim brojem stanovnika romskih naselja na području Međimurja koji međutim nisu imali saznanja o organiziranim borbama pasa i mučenju pasa, s tim da su istaknuli da su svjesni da postoji problem velikog broja pasa koje njihovi vlasnici zbog loše materijalne situacije često napuštaju pa su psi prisiljeni lutati.

Hampamer je pak istražiteljima rekla da se njezine izjave koje su objavili mediji dijelom temelje na saznanjima koje je dobila od Kristijana Baloga. Naglasila je da joj je upravo on rekao da u romskom naselju u Pribislavcu postoji 150 pasa koji sudjeluju u borbama pasa ali da je, nakon što su mediji objavili priču, bila u romskom naselju u Pribislavcu te je uočila da ima dosta napuštenih pasa ali da se radi o, u pravilu, bezopasnim psima miješane vrste. Istražiteljima je rekla da je jedini pas kojeg je uočila, a da ga se može smatrati opasnim bio pas pasmine stafford u vlasništvu Kristijana Baloga.

Hampamer nam je rekla da je, unatoč činjenici da pravosuđe nije uspjelo utvrditi konkretne slučajeve, iz zdravstvenog kartona pasa koje su uspjeli spasiti iz romskih naselja evidentno da su bili zanemarivani i zlostavljani.

Iz romskih naselja u Pribislavcu, Kuršancu i Paragu izvukli smo više od 350 pasa i kod svih je evidentno da su bili zanemarivani, a kod trećine njih evidentno je da su bili teško zanemarivani i zlostavljani. Svi psi koje smo izvukli iz naselja bili su istraumtizirani, bojali su se ljudi i ljudskog dodira što je već dovoljan znak da su bili zlostavljani. Kod više njih utvrđeni su i fizički dokazi zlostavljanja poput hernija koje su najvjerojatnije nastale uslijed udaranja nogom, starih prijeloma kostiju i slično. Ne želim ulaziti u to zašto je kaznena prijava odbačena, ali je sigurno da su svi ti psi bili i zanemarivani i zlostavljani – rekla nam je Hampamer.

Državno odvjetništvo je tako odlučilo odbaciti kaznenu prijavu. Kaznena prijava podnesena je zbog kaznenih djela iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona koji se odnosi na usmrćivanje, zlostavljanje te nanošenje boli i patnje životinjama.

No, iako je evidentno da u romskim naseljima ima puno zanemarivanih pasa, konkretne slučajeve zlostavljanja i usmrćivanja niti identitet možebitnih počinitelja takvih djela policija i državno odvjetništvo nisu uspjeli utvrditi, ponajviše zbog činjenice da je ključni svjedok Kristijan Balog iz nepoznatog razloga promijenio iskaz te na taj način maksimalno otežao daljnje provođenje istrage.

Iz pravosudnih krugova moglo se ovih dana čuti i da su uvjereni da Balog baš i nije bio potpuno iskren u svojim izjavama koje je dao medijima, a sve s ciljem da zadobije medijsku pažnju.

Je li to doista tako ili policija i državno odvjetništvo nisu odradili svoj posao kako su trebali, svaki čitatelj može prosuditi sam za sebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije