Obilježeno 15 godina od proglašenja Značajnog krajobraza rijeke Mure

Prije petnaest godina Skupština Međimurske županije proglasila je Značajni krajobraz rijeke Mure. Tim je činom po prvi puta u Međimurju pod zaštitu stavljeno to prostrano i očuvano prirodno područje velike ekološke i estetske vrijednosti.

U međuvremenu, nad istim je područjem proglašen i Regionalni park Mura-Drava, čijim se očuvanjem bavi Javna ustanova Međimurska priroda, a ta godišnjica obilježena je kod Mlina na Muri u Žabniku. Prije 15 godina Međimurska županija jasno je dala do znanja da na Muri ne želi gradnju hidroelektrane koja bi narušila prirodnu ravnotežu, a globalnu vrijednost područja prepoznao je i UNESCO koji je u srpnju 2012. proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske.

– Od tog trenutka počinje moderna zaštita prirode u Međimurju. Ovo je područje rezultat interakcije čovjeka i prirode, nema divljine, već su to mozaični krajolici koje se želi sačuvati za buduće generacije, rekao je u uvodnom govoru Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije Međimurska priroda.

Trebalo je 10 godina Republici Hrvatskoj da shvati da je ovaj prostor ekološki vrijedan, te da zavređuje zaštitu na višoj razini, naglasili su prilikom svečanosti obilježavanja.

Proglašenjem Regionalnog parka godinu dana kasnije, brendiranje područja kao Prekograničnog rezervata biosfere između Hrvatske i Mađarske od strane UNESCA, shvaćeno je da Međimurje ima nešto što zavređuje biti svjetski brend. Kako je sve krenulo od lokane percepcije, župan Međimurske županije Matija Posavec i ovoga je puta kategorički odbacio mogućnosti gradnje hidroelektrana na rijeci Muri.

– Specifičnost naše županije je upravo da leži između dviju rijeka, pa svaka daljnja izgradnja prostora koja bi nas činila još većim otokom ne bi bila dobra. Hidroelektrana na rijeci Muri narušila bi prirodnu ravnotežu, pa vjerujem da će unatoč brojnim kampanjama u Sloveniji izražena svijest kod susjeda, ipak rezultirati istom odlukom, naglasio je međimurski župan.

U posljednje vrijeme otvaraju se europski fondovi gdje će Javna ustanova kao institucija kandidirati brojne projekte na natječaje za sredstva iz Europske unije s ciljem daljnje zaštite i očuvanja prirode.

Spomenimo kako su svečanosti nazočili predstavnici hrvatskog WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode na čelu s voditeljicom WWF Adria Brankom Španiček. Kako je naglašeno, WWF daje potporu te radi i na projektu uspostave Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, a želja je u isto uključiti svih pet država kroz koje rijeke prolaze: Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Srbiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije