Iskustvo obitelji Pigac – kako je razmjena učenika obogatila njihov život

Svako jutro, proteklih 8 mjeseci Jonah Paxton kreće iz svoje zamjenske kuće u Donjem Kraljevcu na vlak kako bi stigao u školu u Varaždin. U školi je stekao brojne prijatelje, sluša sveukupno 18 predmeta, polovicu na hrvatskom a drugu polovicu na engleskom jeziku.

Tko je Jonah Paxton? Zašto živi u zamjenskoj obitelji? Odgovore donosi zanimljiva priča koja je dokaz da je internet prozor u svijet koji može donijeti iskustvo za čitav život.

Petnaestogodišnji Jonah Paxton rođeni je Amerikac, dolazi s Floride gdje je proveo cijeli svoj život. U prvom razredu srednje škole ukazala mu se prilika da preko suradnje Rotary klubova dođe živjeti u zamjensku obitelj u Hrvatsku. Program razmjene učenika traje skoro godinu dana u kojoj Jonah pohađa školu, ide na školske izlete te živi na malo drugačiji način nego je naviknuo. U Varaždinu pohađa Prvu gimnaziju koja ima prilagođen dvojezični program.

Zamjenska mama Ružica Pigac, svaki dan kuha ručak, sprema ga i dočeka iz škole. Razmjena učenika u njihovoj obitelji dvosmjerni je put. Tako je i njihov najmlađi sin Karlo također učenik na razmjeni. Od osam ponuđenih država, Karlo se odlučio za Ameriku jer je želio živjeti na engleskom govornom području. Trenutno pohađa školu i živi u Jacksonville-u na Floridi.

Jonah je u Hrvatskoj posjetio Plitvička jezera i Ston, a najviše ga je oduševio Dubrovnik gdje je vidio snimanje scena za Star Wars i Igre prijestolja. Na daljnjim putovanjima posjetio je Salzburg, a prava europska tura ga očekuje za mjesec dana.

Jonah je zavolio Hrvatsku i Međimurje, a dokaz je i taj što je uspio savladati hrvatski jezik. Mama Ružica prakticira svakodnevni razgovor na hrvatskom jeziku s međimurskim naglaskom, tako da je Jonahu ‘kaj‘ sasvim normalna upitna riječ.

U razgovoru je Jonah otkrio kako je gotovo sve različito između života ovdje u Hrvatskoj i njegovog u Americi na Floridi. U Americi već ima vozačku dozvolu koja je ovdje, naravno, neupotrebljiva jer nema 18 godina. Također smatra da je najveća razlika poimanje daljine. Tako je u Hrvatskoj sve bliže i kompaktnije.

Najveće oduševljenje u Hrvatskoj mu je bio ovogodišnji snijeg, kojeg je vidio prvi puta u životu. Odmah se primio lopate te pomogao obitelji u čišćenju kućnog praga.

Iako dobro barata hrvatskim jezikom, odahnulo mu je kad je intervju za naš portal mogao voditi na engleskom jeziku. Obitelj Pigac mu je poput prave obitelji koja mu pruža svu toplinu doma pa je tako pomisao na odlazak natrag u Ameriku knedla u grlu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije