Proširena turistička ruta: Obilazak i ergele u Međimurju

Dvije rijeke, rukavci, korita, meandri, sprudovi i vlažna staništa, rijeka u Europi, pa samim tim i najugroženija, dio su turističke ponude

Prošlo je pet godina od proglašenja Regionalnog parka Mura -Drava koji se znatnim dijelom provlači i kroz Međimursku županiju. Dvije rijeke, rukavci, korita, meandri, sprudovi i vlažna staništa kakva su u Europi vrlo rijetka, pa samim tim i najugroženija, postali su dio turističke ponude. Od 60 stanišnih tipova 37 je ugroženo, u vodama obitavaju 73 vrste riba, ugrožene vidre i dabrovi, zrakom leti 16 vrsta šišmiša, čigre, čaplje dangube i bijele čaplje, štekavci, vretenci…

Obnova infoploča

Javna ustanova Međimurska priroda pozvala je ovih dana posjetitelje Regionalnih parka Mura-Drava na području Međimurske županije da kupe ulaznice za razgledavanje tog zaštićenog područja jer su za tih deset kuna, koliko iznosi godišnja ulaznica, i osigurani od posljedica nezgode. Osiguranje vrijedi i za ozljede ili smrtni slučaj nastao u sportskim aktivnostima koje su sve učestalije na rijekama unutar parka.

Javna ustanova ulaznice je počela naplaćivati još 2012. godine, što je malo poznato, iako uz svaku kupljenu ulaznicu posjetitelj dobiva i komplet edukativnoga materijala, a grupa turista i besplatno vođenje po parku s čuvarima prirode, popularno zvanim rendžerima. Od ove godine u turističku rutu uvršten je i obilazak ergele međimurskog konja u Žabniku, gdje se može razgledati i mlinarska kuća.

Dosad, kako doznajemo, nije isplaćena ni jedna naknada štete jer se oni kojima se dogodila nezgoda propustili kupiti ulaznicu. Od travnja 2012. do lipnja 2016. prodano je 3000 ulaznica. U rujnu ove gdoine tiskat će se druga serija od još 3000 ulaznica, a novac od prodaje koristi se za obnavljanje infoploča i postavljanje novih ploča na području parka kako bi se turisti lakše snašli u zaštićenom području.

– Uvođenje ulaznica zamišljeno je kao početak ozbiljnog turističkog vrednovanja zaštićenog područja uz rijeke Muru i Dravu u Međimurju. Ulaznice se ne naplaćuju lokalnom stanovništvu, ribičima, biciklistima i pojedinačnim posjetiteljima, već isključivo grupama koje u park dolaze organizirano i plaćaju paket – aranžman nekoj od brojnih turističkih agencija. Agencije su uglavnom dobro prihvatile taj koncept jer sva zaštićena područja imaju svojih vrijednosti pa nema logike da se u parkovima prirode i nacionalnim parkovima naplaćuje ulaz, a da naš regionalni park bude lišen tog prihoda – kaže ravnatelj Međimurske prirode mr.sc. Siniša Golub.

Na području pet županija

Regionalni park Mura – Drava prostire se na području pet županija – Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Virovitičko – podravske i osječko – baranjske, na ukupno 87.680 hektara. U Međimurju su zaštićena 16.962 hektara, što je oko petina cijelog parka koji je proglasila Vlada uredbom iz 2011. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije