FOTO: Kulturnjacima Donjeg Vidovca čestitke za trud i znoj

>> FOTO: Kulturnjacima Donjeg Vidovca čestitke za trud i znoj

U velikoj dvorani Doma kulture u Donjem Vidovcu na sumiranju rezultata rada za 2015. godinu okupili su se u nedjelju 13. ožujka članovi KUD-a Donji Vidovec i njihovi gosti. Bili su to predstavnici općinskih udruga, suradničkih KUD-a iz Donje Dubrave i Legrada, tu je bio općinski načelnik Josip Grivec, a iz Zagreba je ‘potegnuo’ njihov vrli pomagač, akademski glazbenik Martin Srpak.

Predsjednik društva Nikola Matulin, prof. je uz foto-prezentaciju pobrojao sve, gdje su bili folkloraši, oni stariji i oni mlađi, gdje su bili tamburaši, gdje glumci i pobjednici te gdje su bili zajedno, a to je bilo diljem Lijepe Naše i izvan njenih granica.

Počeli su 17. siječnja 2015. kada su sudjelovali na proslavi 50. godišnjice braka njihovih članova Ljubice i Ivana Kopasića. U tom siječnju imali su još tri važne aktivnosti, Dolazi veljača i snimanje emisije o kulturnoj baštini u Donjem Vidovcu u suradnji s gospodinom Vidoslavom Bagurom, etnologom i entomuzikologom i HRT-om.

Redali su se tako aktivnosti gotovo svaki mjesec, ‘zaobiđeni’ su jedino kolovoz i prosinac, a što je sasvim razumljivo, a sve je završilo u studenome kada je mlađa skupina folkloraša sudjelovala je na Smotri dječjeg folklora u Maloj Subotici. Na spomenutoj smotri odabrana je od strane žirija da predstavlja Međimursku županiju na Međunarodnoj smotri djece i mladih u Zagrebu u svibnju ove godine.

Spomenuta je tu stalna edukacija članica u folklornom smislu, ukupno 24 aktivonsti, a ne računajući sate i sate provedene na sastanku čelništva, a sve u cilju što boljeg rada, a što je najvažnije čuvanje svoga prepoznatljivog ugleda na kojem bi im mogli i morali zavidjeti srodna društva iz znatno većih sredina.

– Ni ova godina neće biti ništa lakša, naprotiv još zahtjevnija – istaknuo je profesor Matulin. Izdvojio je organizaciju 4. Međunarodne smotre dječjeg folklornog stvaralaštva ‘Majci na dar 2016.’ – koja će se održati 8. svibnja 2016. Mlađa skupina folkloraša nastupit će na Međunarodnoj smotri dječjeg folklora u Zagrebu u svibnju, Smotri dječjeg folklora u Maloj Subotici, folklornim susretima u Koprivnici, na manifestacijama u okviru KUD-a i Općine Donji Vidovec te nekim od manifestacija u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Tu će biti organizacija 3. Festivala folklora i tradicije ‘Vidovo 2016.’ – foklornih dana u Donjem Vidovcu povodom proslave Dana općine i proslave Vidova. Sudjelovanje na smotrama u organizaciji zajednice HKUU Međimurske županije (Smotra koreografiranog folklora u Čakovcu 23. travnja 2016, Smotra izvornog folklora u Donjoj Dubravi u lipnju, Smotra dječjeg folklora u Maloj Subotici, manifestaciji Pesmice naših mamica. Sudjelovanje na Đakovačkim vezovima u srpnju kao predstavnici Međimurske županije – odabrani na Smotri izvornog folklora u Donjoj Dubravi 2014. godine…

I možda posebno važno, a to je što će ponovno biti sudionicima Europskog projekta naziva ‘Gender equality for a sustainable future’ – gostovat će u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji – projekt sličan onom iz 2014. naziva ‘Europa za građane’. U okviru istog održat će se Festival folklora i tradicije u Donjem Vidovcu u lipnju koji će ugostiti društva iz navedenih država.

A izvan scene planiraju neophodno uređenje svojih prostorija, a za što im je načelnik Grivec i na skupštini dao obećanje i potporu.

– U vaš rad uloženo je mnogo truda i znoja i zato ste postali prepoznatljivi i naš ponos – istaknuo je načelnik Grivec koji im je ujedno uputio čestitke za ambiciozne planove.

Na skupu nisu zaboravljene niti riječi zahvale onima koji su na bilo koji način pomogli i pomagali njihov rad, od mama koje su oblačile male plesače, preko susjednih društava iz Svete Marije, Donje Dubrave i Legrada koji su im posudili nošnje, Međimurske županije pa do župana Matije Posavca. Spisak je bio podulji…

Društvo svake godine plaketom nagrađuje svog zaslužnog člana u godini na izmaku. Ovoga puta je tu nagradu primila Gordana Zvošec, prof., koreografkinja i plesačica. Nagradu je primila iz ruku predsjednika. A potom pljesak, zaslužan i dugotrajan jer Goradana nije samo profesorica svoje struke, ona će, nastavi li ovim tempom uskoro postati ‘doktoricom’ folklora. Bravo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije