FOTO: Kotoripski vatrogasci na Festivalu svinjokolja u Kerestruru

>> FOTO: Kotoripski vatrogasci na Festivalu svinjokolja u Kerestruru

Mirisi pečenice, kobasica, čvaraka i drugih svinjokoljskih specijaliteta namamili su nedavno mnoštvo posjetitelja u mađarsko pogranično naselje Kerestur na 3. Festival svinjokolja.

Održan je u organizaciji keresturke župe te fićehaske i keresturske seoske samouprave. Jedan od ciljeva organizatora bio je da stoljetnu svinjoklojsku tradiciju prenesu na buduće naraštaje. Na manifestaciji su se natjecale skupine iz mađarskog pomurja i Međimurja. Cijela manifestacija je bila popraćena bogatim kulturnim programom.

On je započeo u ranojutarnjim satima s kušnjom rakije i svinjokoljom. Natjecalo se je devet skupina, sve stručnjak do stručnjaka, a među njima su bile i dvije vatrogasne, one domaćina i DVD-a Kotoriba. Kotoripčane je predvodio zapovjednik Stanko Vugrinčić. Po njegovoj “zapovijedi” izrađivali su kobasice, ali je najzanimljivija bila kolinjska juha kuhana od bubrega, srca i svinjskog mesa s hajdinskom kašom. Kotoripčani su osvojili broncu za pripremu čvaraka.

Posjetitelji su tijekom čitavoga dana zabavljali, ali i kušali priređene proizvode koji su bili na prodaju. Kako doznajemo i Kotoripčani su nešto zaradili, no nisu nam otkrili cifru glede naših poreznih restriktivnih mjera, a vjeruju kako ovom viješću neće namamiti poreznike u njihovu sredinu. – Ipak smo se samo igrali, zabavljali, učili, ali i pokazali što mi Međimurci znamo naspram vrsnih mađarskih kulinarskih specijaliteta – rekli su.

Antun Tišlerić, zapovjednik, i Mikloš Kos, predsjednik keresturskog DVD-a, bili su radosni ponovnim dolaskom Kotoripčana s kojima surađuju preko 20 godina, međusobno se druže na skupštinama, zabavama, raznim natjecanjima i to zajednički ili jedni protiv drugih, a zajednički brane stanovništvo s lijeve i desne obale Mure od poplava.

– Festival svinjokolja je opet dobra prilika da se družimo s našim kolegama s druge strane Mure. Mi smo već pravi prijatelji, dobro se razumijemo po stručnim i svakodnevnim pitanjima. Ovoga puta imamo ugodniji posao od zaštite od požara i poplava, samo trebamo imati dovoljno snage da iskušamo njihove i naše specijalitete, od rakije do ukusnih pečenja. Slijeći naš susret će biti uz Dan sv. Florijana, koji je ujedno dan hrvatskih vatrogasca – rekao je Tišlerić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije