Opremljeni uredski kontejneri i u Romskom naselju Orehovica

Nakon što su krajem prošle godine u funkciju stavljeni uredski kontejneri u romskim naseljima Parag i Pribislavec, kontejneri su za rad opremljeni i u romskom naselju Orehovica. Naime, još je bivša hrvatska vlada na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela Odluku o darovanju kontejnera iz strateških robnih zaliha općinama Sveti Đurđ, Nedelišće, Orehovica i Pribislavec te gradovima Slavonski Brod i Sisak za potrebe romske nacionalne manjine. Riječ je o 14 kontejnera, čija je vrijednost 1,07 milijuna kuna koji se knjiže na teret Ravnateljstva za robne zalihe, kao i troškovi prijevoza koji iznose 70 tisuća kuna. Općine i gradovi osigurali su zemljište na koje će se kontejneri postaviti.

Općina Orehovica jedna je od onih koje ulažu velike napore u stvaranju što kvalitetnijeg života Roma, ali i suživota i integracije s većinskim hrvatskim stanovništvom. Tako je za donirane kontejnere Općinsko vijeće na čelu s načelnikom Franjom Bukalom osiguralo priključak za struju za spomenute kontejnere, dok je iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina stiglo računalo s monitorom i pisačem.

U suradnji s Osnovnom školom Orehovica stigle klupe i stolice

Nakon razgovora ravnatelja škole Željka Krištofića i čelnih ljudi romskog naselja, zamjenika općinskog načelnika Željka Marića i Darka Baloga, predsjednika VMO Romskog naselja Orehovica,OŠ Orehovica ustupila je za potrebe opremanja kontejnera 6 školskih klupa i 12 stolica.

Problemi u naselju postoje, ali ih je sve manje

I u Romskom naselju Orehovica, kazao je predsjednik VMO Darko Balog u tijeku je postupak rješavanja problema napuštenih pasa koji na sreću tamo nije tako veliki problem kao u drugim romskim naseljima diljem Međimurja. Isto tako , nastavlja Balog, u suradnji s čakovečkim ČAKOM-om dogovoreno je ponovno uspostavljanje redovitog odvoza smeća, koje je bilo obustavljeno zbog dosta velikog financijskog dugovanja jednog dijela korisnika iz naselja.

Taj problem, odnosno dugovanje bi se trebalo uskoro riješiti , tako da bi redoviti odvoz smeća počeo 1. travnja ove godine, kada bi svi oni koji će zadužiti kante, odvoz smeća platili godinu dana unaprijed. Ono što je također pohvalno, kazao je Balog, je odluka Skupštine Udruge Orehovica Wireless da se u romskom naselju postavi jedna Hot Spot točka kako bi se se VMO-a osigurala stalna internetska veza.

U romskom naselju Orehovica postoje problemi od kojih ne treba bježati, zaključuje Darko Balog, no ako se nastavi ova, sve bolja suradnja Općinsko vijeća i načelnika Općine Orehovica s Vijećem mjesnog odbora romskog naselja i zamjenika općinskog načelnika iz redova romske nacionalne manjine, Romsko naselje Orehovica moglo bi postati, odnosno, slobodno mogu reći i ostati svijetlim primjerom normalnijeg i kvalitetnijeg suživota Hrvata i Roma u Republici Hrvatskoj, ali i šire.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije