Đuro i Marija Zoka 60 godina uz i za obitelj koja zlata vrijedi

Vrijedan jubilej, 60 godina života u braku, proslavili su Đuro i Marija (Vadlja) Zoka iz Goričana, supružnici koji su se vjenčali 1956. godine u župnoj crkvi svetog Leonarda u Goričanu.

Zanimljivo, Đuro i Marija (o kako lijepa kršćanska imena nadjenuše im njihov roditelji) rođeni su 1936. godine te su uz 60. obljetnicu braka proslavili i 80. rođendane. Kao pravi katolički i tradicionalni hrvatski bračni par, obljetnicu su započeli slaviti nazočnošću na Svetoj misi zahvalnici u župnoj crkvi, a potom su sa obitelji i čestitarima slavlje nastavili i završili u restoranu ‘Klub 114’ na Graničnom prijelazu Goričan.

U svojem kršćanskom braku svemogući Bog podario im je djecu, Đuru, Zdenku, Josipa, Milicu, Vladimira i Dragicu, koji su obitelj uveličali za 19 unuka i 4 praunuka (o Bože koliko milosrdan si) koji su na slavlju bili najgromoglasniji, jer takve praroditelje treba zaslužiti. Život Đuru i Mariju nije mazio i samo iskrena ljubav i vjera u Boga dala im je snage da stvore obitelj, sačuvaju dom i vjeru i da nakon 60 godina mogu kazati kako su, poput apostola Petra, uspjeli, dobar boj vodili, utrku završili, vjeru sačuvali.

Mnoge su kušnje doživjeli, no svemu unatoč stvorili i sačuvali su OBITELJ, najveće katoličko, hrvatsko i međimursko blago. Kao i mnogi Hrvati, Đuro je 1967. otišao a privremeni rad u Austriju (Krems) koji se pretvorio do dana umirovljenja, a Marija je s kravicama zemlju obrađivala i čuvala Hrvatski dom i obitelj. Zajedno pak su ‘decu na pravi pout spravili’.

Danas su najviše ponosni upravo na svoju djecu i njihove obitelji koje svemu unatoč nastavljaju ‘dom svoj braniti i obitelji čuvati’ radeći na ‘rodnoj međimurskoj grudici’ koja je ponekad poput baršuna, a ponekad poput pelina ili čemera, kako Međimurci vele.

Sveta misa i svakodnevna molitva ujutro, podne i navečer, a poglavito za stolom stvarnost i ponos je svih članova ove obitelji. Đuro je aktivni član ‘Cehovskog društva’ u Goričanu i primjer mnogim očevima, djedovima i pradjedovima kako sačuvati katolički brak i obitelj, vrijednu svakog štovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije