Zavod za hitnu medicinu održao prezentaciju u Dječjem vrtiću Čakovec

>> Zavod za hitnu medicinu održao prezentaciju u Dječjem vrtiću Čakovec

Dana 27. siječnja 2015. su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u suradnji s Dječji vrtić Čakovec održali prezentaciju suvremene hitne medicinske pomoći na području županije i edukaciju odgojno-obrazovnih djelatnika svih čakovečkih vrtića o hitnim stanjima kod djece. U nastavku je napravljena demonstracija na trenažnim modelima o osnovama održavanja života (BLS – Basic Life Support) i rada s AVD (automatskim vanjskim defibrilatorom).


Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr.sc. Tomislav Novinščak, je u predstavljanju Zavoda prezentirao sustav i strukturu suvremene hitne medicine u Međimurju. Potom je posebno istaknuo kako se kontinuiranim sustavnim praćenjem parametara pomoću eHitna sustava pokazuje da je reforma hitne medicine uspjela i da pokazuje učinkovitost.

Unatrag dvije godine vidljiv je trend kontinuiranog skraćivanja vremena do dolaska hitne medicine do pacijenata u urbanima i ruralnim sredinama Međimurja. Ujedno raste i postotak preživljavanja reanimiranih pacijenata.

Sve to zajedno sa standardizacijom medicinske opreme i postupaka čini sustav hitne medicine učinkovitim djelom zdravstva.

Liječnice Zavoda, Marija Kvakan, dr.med. i Lucija Hranilović, dr.med. su u vrlo zanimljivom i pristupačnom nastupu prezentirale osnovna hitna stanja kod djece.

Posebno su naglasile korisne savjete i načine samopomoći odnosno asistencija, koje odgojno-obrazovni djelatnici mogu poduzeti do dolaska tima hitne. Romeo Novak, bacc. med. techn. i Ivana Matoša, med. sestr. su na reanimacijskim trenažnim lutkama prezentiralni osnove BLS-a i AVD-a uz obrazlaganje potrebe nabavke automatskih defibrilatora u javnim ustanovama i na javnim mjestima te provođenje osnovnih licenciranih tečajeva kako iz osobne potrebe tako i iz potrebe javnih djelatnika.

Posebnim angažmanom ravnateljice Dječjeg vrtića Čakovec Gordana Patarčec, prof. pedagogije, svim je odgojno-obrazovnim djelatnicima, koji su u velikom broju i sa zanimanjem pratili cjelokupnu prezentaciju, omogućena dodatna edukacija o osnovnim mogućnostima kod hitnih stanja u djece.

Započeta suradnja dviju ustanova će se nastaviti vrlo skoro s novim zanimljivim sadržajima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije