Pljesak za Općinu Dekanovec, pljesak Komornom zboru Ivan Filipović

>> Pljesak za Općinu Dekanovec, pljesak Komornom zboru Ivan Filipović

Pljesak se u nedjelju navečer u župnoj crkvi Svetoga Antuna Padovanskog u Čakovcu nije stišao tako dugo dok s pozornice nije sišao i posljednji 30-ti pjevač Komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba.

Pljeskalo je dvjestotinjak nazočnih izvođačima, a neizravno i Općini Dekanovec kao pokrovitelju i organizatoru te suorganizatorima Ministarstvu kulture RH, Međimurskoj županiji Zajednici HKUU MŽ i Župi Svetoga Antuna Padovanskog božićnog koncerta Angel band u sklopu projekta Furjanova zviezda.

– Ovo što se danas događa je posebno jer je stepenica više u istraživanju života i djela našeg Florijana Andrašeca. Posebno zbog toga jer su tu ljudi drugačije struke, stepenica je više što se ovo ne događa u Dekanovcu odakle je kantor Florijan Andrašec. Sve se to odvija u crkvi jer je pod kraj svojega života on završio u crkvi kao crkveni orguljaš. Međutim, on je toliko toga ostavio, toliko nas je zadužio da ga mi kroz ovo kratko vrijeme nismo mogli prepoznati, istražiti veličinu toga što se je krilo u malom samozatajnom čovjeku – rekao je prvi čovjek Općine Dekanovec Ivan Hajdarović.

Na upit zbog čega koncert nije održan u Dekanovcu, Hajdarović je kazao kako Dekanovec tehnički nije mogao tome udovoljiti, a ova crkva odabrana je najprije radi lokacije, zbog onog što crkva ima, a i sam je zbor prepoznao kao najpovoljnije mjesto.

Projekt Furjanova zviezda ima za cilj promovirati zborsku glazbu, dičiti vrsne skladatelje, međimursku narodnu baštinu, kulturno nasljedstvo pučkog pjesnika i glazbenika Florijana Andrašeca, te buditi opći interes za kulturu i pridonijeti kulturnom razvitku Međimurske županije i RH. Idejni začetnik i autor projekta je Nikola Sebastian Jambrošić, magistar glazbe iz Dekanovca.

Nakon prikupljanja dovoljnog broja skladbi organizirat će se koncerti na kojima će skladbe prema izvornim Andrašecovim napjevima biti izvedene prvi put. Projekt će sezaokružiti CD i DVD izdanjem, te notnom zbirkom svih partitura praizvedenih skladbi.

Komorni zbor Ivan Filipović osnovan je 1998. godine i jedan je od najuspješnijih a cappella zborovau Hrvatskoj. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb), pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je, kao trajni cilj i kriterij, Zbor postavio još od samog osnutka.

Zborom je vrsno dirigirao 48- godišnji Goran Jerković koji je osnivač i umjetnički voditelj Komornog zbora. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vrsnu orguljašku pratnju izveo je Milan Hibšer.

Od međimurskih uglednika iz kulturnog i političkog života ovaj su koncert pratili međimurski župan Matija Posavec sa suprugom Petrom, njegov zamjenik Zoran Vidović, Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU MŽ-e, a kao domaćini su ovdje bili Ivan Hajdarović i fra Tomislav Božićek.

Obraćajući se na kraju mnoštvu, župan Posavec je zahvalio svima koji diče Andrašeca, zahvalio se načelniku na ideji da se Andrašec oživi, zahvalio je i Andrašecu za sve ono što nam je ostavio u nasljeđe te obećao kako će MŽ-a biti uz ovaj projekt.

Moderator ovog događaja je bio Mario Ružić. Za kraj su svim zaslužnima uručena općinska priznanja, a svaki je član zbora dobio malo međimursko licitarsko srčeko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije