“Pala” organizirana skupina: Švercanjem ljudi zaradili više od 13 tisuća eura

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u koordinaciji s USKOK-om su od siječnja 2014. godine provodili kriminalističko istraživanje nad ukupno 6 osoba zbog sumnje u udruživanje za počinjenje više kaznenih djela vezanih uz krijumčarenje ljudi.

Sumnja se da su se oni povezali s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi i prebacivanjem osoba koje su preuzimali na širem području Grada Zagreba, u najmanje osam slučajeva organizirali i prebacili najmanje dvdeset devet državljana Turske i Sirije iz Republike Hrvatske na područje Republike Slovenije i dalje prema Austriji i Italiji, čime su svi okrivljenici pribavili protupravnu imovinsku korist u protuvrijednosti od najmanje 13.400 EUR-a.


Migrante su preko granice prebacivali u osobnim vozilima

U jutarnjim satima, 04. lipnja (srijeda) 2014. na području PU međimurske uhićene su četiri osobe, a na području PU zagrebačke jedna osoba, dok se jedna osoba nalazi na izdržavanju kazne zatvora. Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu provedeno je i 5 pretraga osoba, 3 pretrage vozila i 5 pretraga stana i drugih prostorija kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 12 mobilnih uređaja, 12 komada SIM kartica, 1 stolno računalo, 4 prijenosna računala i 2 “tableta”, te druga razna dokumentacija vezana uz opisana kaznena djela.Sve uhićene osobe 04. lipnja predane su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, a 05. Lipnja, protiv 6 osumnjičenika USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

O toj vrsti kriminalnih djela i u kojoj je mjeri on proširen na području Međimurske županije, Zlatko Baranašić službenik ovlašten za obavljanje poslova voditelja službe kriminalističke policije kazao je u obradi ovog slučaja registrirano osam slučajeva, a postoje sumnje da ih ima i više, obzirom na to da ilegalni emigranti odlaze iz svojeg mjesta boravka za nekakvom materijalnom sigurnošću prema zemljama zapadne Europe.


Uhićene osobe već od prije poznate policiji po svojem “zanimljivom” poslu

Osobe koje pak su uhićene, već su od prije poznate policiji, i čak već i obrađivane za takva kaznena djela. Strani državljani koje su prebacivali preko granice, registrirani su da su prošli kroz područje Međimurja s obzirom na to da su sprovedene dokazne radnje, tako da su neki od njih u azilu , odnosno traže azil, dok pak su drugi otišli put zapadne Europe.

S obzirom na to da je Međimurje nekada bila vrlo važna ruta krijumčarenja,danas je taj pritisak povremen ističe još Baranašić, jer su i Mađarska i Rumunjska danas članice EU, pa je kontrola znatno stroža.


Međimurska policija akciju je sprovela samostalno

Treba spomenuti i to da je PUM akciju sprovela samostalno uz pomoć tek jedne osobe s područja Policijske uprave zagrebačke, koja je više bila kao tehnička podrška u cjelokupnom kriminalističkom istraživanju.

– Ono što je važno istaknuti, kazao pak je načelnik PUM-a Krunoslav Gosarić ujedno uputivši i čestitke svojim službenicima na uspješno provedenoj akciji, je to da se u suradnji s ostalim europskim policijama ponovo bilježi trend porasta kaznenih djela ove vrste, odnosno ilegalnog prebacivanja osoba preko državne granice.Stoga je jasna stvar da su sve zemlje članice EU zainteresirane da se ovakvoj nezakonitoj djelatnosti stane na kraj.

Gosarić je još dodao kako je u ovom trenutku hrvatska policija pod budnim okom europske unije zbog korištenja pred pristupnih fondova i prije svega sigurnost je orijentirana na vanjske granice, no i ova akcija zapravo pokazuje da su i oni (u ovom slučaju Hrvatska) koji su na takozvanim unutarnjim granicama budni, da ne spavaju , već poduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi se spriječile ovakve nezakonite aktivnosti.

Načelnik Gosarić je na kraju naglasio kako će policija u Međimurju u narednom razdoblju još više pojačati svoje aktivnosti kako bi se spriječila kaznena djela ove vrste i zadobila veća naklonost EU, odnosno steklo još veće povjerenje građana svoje zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije