Policija odlučila stati na kraj lopovima i pojačati nadzor po poljima

– Evo, pokušali pobrati krumpir kombajnom, ali smo uspjeli sa polovice zemlje koja gleda prema romskom naselju pobrati tek 20 kilograma krumpira! – izjadao nam se poljoprivrednik koji, iako je na zemlji bio svakodnevno i po tri puta i vidio je na svoje oči Rome kako mu kradu sa zemlje, do dolaska policije oni su se razbježali, i oštetili ga za nemali iznos. Očajan, jednostavno ne vidi izlaz iz ove situacije.

– Desetak puta prijavljivao sam krađe na polju i to u iznosima po deset, dvadeset i pedeset tisuća kuna. Svih desetak puta policija je izašla na teren, na žalost ni oni ne mogu stići odmah, već im treba jedan sat do moje zemlje. Svaki put je u izvješću pisalo kako su krađu počinili nepoznati počinitelji za kojima se traga. Odgovornost je prenesena na državno odvjetništvo koje ne reagira – rekao je za tada naš portal jedan poljoprivrednik iz Ivanovca.

U Gardinovcu gdje ima zasijan krumpir, šteta mu je kako je kazao između 300 i 350 tisuća kuna, a na zemlji u Podturnu i Celinama gdje osim krumpira ima i luk, oko 100 tisuća kuna. Ukupna šteta od romskih krađa prema procjenama iznosi oko 450 tisuća kuna. Portal eMedjimurje.hr prvi je počeo pisati o toj temi i odlučio javno progovorili o problemu koji se cijelo vrijeme gurao pod tepih.

Iz Policijske uprave međimurske stižu informacije kako će policija postrožiti nadzor na poljima tamo gdje je najkritičnije – u blizini romskih naselja. Uistinu je žalosno što ljudima koji mjesecima puno rade kako bi ubrali svoje plodove i obiteljima osigurali egzistenciju, urodi kao što su krumpir i luk, jednostavno preko noći nestanu.

Tako je od mjeseca lipnja ove godine na području naše županije policija zabilježila 37 krađa. Naravno, to su prijavljene krađe, a zasigurno je brojka mnogo veća jer dosta ljudi krađe ne želi prijaviti jer smatraju da će si samo natovariti probleme. Policija je očito odlučila pokušati stati tome na kraj.

Povezali su se s lokalnim vlastima, tamošnjim komunalnim redarima i uz jače ophodnje u pomoć su pozvali kolege iz susjednih policijskih uprava. Uvjereni su da na taj način i pojačanim angažmanom mogu uspješno stati na kraj lopovima koji kradu plodove međimurskih seljaka.

U policiji su mišljenja kako u većini krađa ukradeno ide na daljnju preprodaju, a tek manji dio je zbog osobnih potreba. I zato organiziranom kriminalu treba stati na kraj – poručuju iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije