FOTO: Izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Dravi

Osvježeno informacijama 6.11. u 15:37 sati:

U Međimurskoj županiji, prema posljednjim informacijama, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Neki su mediji oko 15 sati objavili da je počela evakuacija kod Gornjeg Kuršanca, no to su netočne informacije, kažu u Civilnoj zaštiti.

>>> FOTOGRAFIJE IZ ZRAKA: Poplavljeno područje uz rijeku Dravu

>>> OPSADNO STANJE: Velika fotogalerija uz cestu Pušćine – Gornji Hrašćan

Bilo je pojedinaca koji se unatoč upozorenjima nisu htjeli skloniti i ostali su u vikendicama uz rijeku Dravu, pa ih je možda trebalo spašavati, no organizirane evakuacije nije bilo. Na dva mjesta navodno se voda prelila preko nasipa. U Trnovcu je danas bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u pratnji direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića. Izrazio je zadovoljstvo stupnjem zaštite Međimurja od poplava. (I.B.)

Jakovina i Plišić obišli ugrožena područja uz rijeku Dravu

Ministar poljoprivede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Pčišić u ranim su poslijepodnevnim satima obišli ugrožena područja uz rijeku Dravu u Međimurskoj županiji. Provjerili su kakvo je stanje na najugroženijim dionicama nasipa u Gornjem Hrašćanu i kod graničnog prijelaza Goričan.

Kako je tom prilikom izjavio ministar, za sad je situacija pod kontrolom te su uloženi napori pomogli da se sačuva imovina. Ovo je dosad nezabilježena količina vode za koju sustav obrane od poplava nije dimenzioniran, no unatoč tome situacija s međimurske strane Drave je dobra.

Iako je protok vode u Sloveniji počeo opadati, sljedeća 24 sata bit će kritična. Ekipe Hrvatskih voda, Hrvatske elektroprivrede, Područne službe za zaštitu i spašavanje te Općine Nedelišće cijelo vrijeme su na terenu te kontroliraju situaciju. Na najkritičnijm mjestima napravljeni su zečji nasipi, a postojeći nasipi pojačani su nasutom zemljom. Zbog poplavljivanja zatvorena je i cesta između Pušćina i Gornjeg Hrašćana te Granični prijelaz Trnovec. Promet se preusmjerava prema prijelazima Banfija, Bukovja i Murskog Središća.

Voda je u poslijepodnevnim satima ponovno počela rasti kod Graničnog prijelaza Trnovec te se prelijeva preko ceste prema dvorištima. Ekipe na terenu ulažu velike napore kako bi se napredovanje vode zaustavilo te zasad nije naređena evakuacija stanovništva.


Zbog povišenog vodostaja rijeke Drave, 6. studenog od 9.55 sati zatvoren je međunarodni granični prijelaz Trnovec – Središće ob Dravi.

Vodeni val koji je jučer u susjednoj Sloveniji uzrokovao velike probleme, danas ujutro ušao je u Hrvatsku. U ranim jutarnjim satima protok rijeke Drave kod HE Varaždin prešao je 2000 m3/s te je uspostavljeno izvanredno stanje obrana od poplava na dionici rijeke od željezničkog mosta Varaždin do granice sa Slovenijom.

Vodostaj Drave ime tendenciju daljnjeg rasta, a vrhunac vodenog vala očekuje se danas oko 13 sati. Inače, kako je rečeno na današnjoj Izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije održanoj u prostorima Općine Nedelišće, riječ je o najvišem vodostaju ikad izmjerenom na ovoj rijeci, odnosno vodostaju kakav se bilježi jednom u tisuću godina. Dosad najveći zabilježeni protok onaj 1965. godine iznosio je oko 2800 m3/s, dok je danas prijepodne protok rijeke Drave kod HE Varaždin iznosio 3300 m3/s.

Kako su istakli predstavnici Hrvatskih voda, najugroženije je područje uz Granični prijelaz Trnovec te stari nasip uz cestu Pušćine – Gornji Hrašćan. Na ovom području mogući su ozbiljniji problemi, no tek ukoliko voda dođe do nasipa i na njemu se zadrži duže vrijeme. Što se tiče GP Trnovec, u prijepodnevnim satima voda je došla do ceste te je granični prijelaz zatvoren, a promet je preusmjeren na GP Banfi, Bukovje i Mursko Središće. Ekipe Hrvatskih voda i Općine Nedelišće štite naselje postavljanjem zečjih nasipa i nasipavanjem pijeska.

Inače, ekipe Hrvatskih voda, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec – Centar 112, te Općine Nedelišće na terenu su provele cijelu noć, a angažirana je i mehanizacija. Trenutno nisu ugroženi ljudski životi, a prema procjenama neće biti potrebe za evakuacijom. HEP je tijekom proteklog dana pregledao sve nasipe uz akumulacijska jezera, a razina vode u njima spuštena je za 2 metra. Dravska voda koja stiže ispušta se u staro korito rijeke.

Prema podacima slovenskih službi, danas ujutro protok vode kod  prve slovenske dravske hidrocentrale iznosio je 1000 m3/s što znači da se vodostaj vraća u normalu. Područja s međimurske strane nizvodno od varaždinskog mosta nisu neposredno ugrožena jer se stari tok rijeke u koju se ispušta višak vode nalazi s južne strane akumulacijskog jezera.

Što se tiče rijeke Mure na njoj je proglašena redovna obrana od poplava, zatvoren je GP Sv. Martin na Muri, no ne očekuju se veći problemi kao ni proglašavanje izvanrednog stanja.

Područja uz rijeku Dravu zajedno sa djelatnicima  Područnog ureda zaštite i spašavanja Čakovec – Centar 112 te članovima Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije, ujutro je obišao i župan Međimurske županije Ivan Perhoč. Tom je prilikom naglasio da smo dosad svu pozornost obraćali prema Muri, no ovo je dokaz da i Drava može ugroziti živote i imovinu. Stoga, treba dodatno osigurati kritična mjesta izgradnjom novih nasipa te provjeriti stanje postojećih.

Oko 12:30 na GP Trnovec očekuje se dolazak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića.

Vodeni val nastavlja svojim putem niz Dravu i do Varaždina bi trebao stići nakon 10 sati, a iz Centra za obranu od poplava upozoravaju da postoji opasnost od izljeva Drave iz korita na području Pušćina.

Zbog povišenog vodostaja rijeke Drave, 6. studenog od 9.20 sati, preventivno je zatvorena lokalna cesta između naselja Pušćine i Gornji Hrašćan. Mole se građani da koriste obilazne prometne pravce.    


FOTO: Orehovica – Stanje s vodenim valom na hidrocentrali Čakovec je stabilno. Vodostaj opada.

U Murskom Središću, zbog porasta rijeke Mure, na snazi su mjere redovite obrane od poplave. Jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj Mure od 384 centimetara. Zbog povišenog vodostaja rijeke Mure od 6. studenog od 5.45 sati, zatvoren je Granični prijelaz Sveti Martin na Muri (pogranični promet). Granični prijelaz zatvoren je do daljnjeg, te se građani upućuju da koriste obližnje granične prijelaze. Izvanredno mjere obrane od poplave za taj dio Međimurske županije proglašava se kada Mura dosegne vodostaj od 410 centimetara.


Iz Hrvatskih voda odgovorili su nam da se zbog “puštanja većih količina vode na hidroelektranama u Austriji očekuje povećanje vodostaja na rijeci Dravi”, a kritična točka u Hrvatskoj bit će kod neobnovljenog nasipa na dionici Pušćine – Gornji Hrašćan.

Dodaju da će “ugroženi biti samo inundacijski pojasevi koji se ne brane od poplava, a kritično će biti na dionici Pušćine – Gornji Hrašćan”. Iz državnog poduzeća priznaju da će na toj dionici biti kritično zato što nije obnovljen nasip. Vodeni val očekuje se i na Savi, “ali u količinama kao što je to bilo i prošli tjedan, kada su provedene mjere redovite obrane od poplave”.

Iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda pišu da su u pripremnom stanju, što znači da obilaze nasipe i hidrotehničke objekte. Kažu da su spremni svi ljudi koji su zaduženi za obranu od poplave.

Danas je naglo porastao vodostaj Save na potezu od Jesenica do Zagreba. Prema najavi slovenske Agencije za okoliš, maksimalan protok rijeke Save na izlaznom profilu Jesenice očekuje se danas oko 21 sat, kada će teći 2000 kubičnih metara u sekundi. Moguće je da će večeras biti proglašene redovite mjere od poplave na mjernoj postaji Sava Jesenice i Sava Zagreb.

Iz Hrvatskih voda kažu da je HEP izvršio sve potrebne mjere za prihvat vodnog vala koji će večeras doći iz Slovenije. “Ovakav vodeni val sustav obrambenih nasipa bez većih će problema propustiti, osim na poznatim kritičnim mjestima kao što su naselja Lovrečan Otok i Brezje Otok te dio nasipa Pušćine – Gornji Hrašćan. Probleme očekuju bude li vodeni val trajao od dva do tri dana.

Pripremno stanje obrane od poplave na tom području proglašeno je u 13 sati, a uskoro se očekuje i proglašenje redovnih mjera. Hrvatske vode u noćnim satima očekuju proglašenje izvanrednih mjera od poplava.

U Sloveniji je danas zavladalo izvanredno stanje zbog poplava. Slovenska Agencija za okoliš izvijestila je da će Austrijanci iz hidroelektrane ispustiti ogromne količine vode. Nizvodno će Dravom krenuti 2000 kubičnih metara vode u sekundi. Uobičajen protok na Dravi je od 400 do 500 kubika, a slovenska Agencija za okoliš o ogromnoj količini vode obavijestila i hrvatske institucije, piše Žurnal24. Obilna kiša trenutačno najviše problema stvara u gornjem Posočju, a rijeka Soča ubrzano raste i u donjem toku, piše 24ur.

Mnoge su ceste zatvorene pa je otežan pristup nekim mjestima. U Novoj Gorici civilna je zaštita evidentirala 116 odrona, dok vatrogasci iz vode izvlače “zarobljena” vozila. “Crveni alarm” proglašen je za područja oko rijeke Drave, dok se i na gotovo cijelom ostalom području Slovenije očekuju manje poplave i izlijevanje vode. Tijekom noći kiša se proširila na cijelu državu.


Prijete Drava, Sava i Vipava

Hidrolog Janez Polajnar rekao je za 24ur da trenutačno najveće probleme poplave predstavljaju u Gornjem Posočju. Na tom su području porasle razine Soče i njezinih pritoka te Sava Bohinjka i Sava Dolinka, a tu je palo i najviše kiše. Nešto manje padalina zabilježeno je na području Vipavske doline, a očekuje se da će tijekom dana i Vipava poplaviti na uobičajenim mjestima, iako ne tako obilno kao što se ranije očekivalo.

Za područje rijeke Drave objavljen je “crveni alarm”, koji označava najviši stupanj obrane od poplave. Sava bi tijekom dana mogla poplavjeti i područja oko Ljubljane.


“Praktično smo odvojeni od svijeta”

Zbog jakog vjetra i kiše vatrogasci i dežurne ekipe u Sloveniji su tijekom noći imale pune ruke posla. Mnogi su zbog problema na električnoj mreži tijekom noći ostali bez struje, dok su vatrogasci pokušavali ispumpati vodu iz kuća, a ceste su bile zatvorene zbog vode i drveća koje je na njih palo.

Mnogi su ostali zarobljeni u mjestima pokraj Kobaride i Tolmina uz rijeku Soču. “Praktično smo odvojeni od svijeta”, napisao je jedan čitatelj 24ur. Osim vode, probleme stvara i jak vjetar koji je “skinuo” krovove s nekih kuća. Slovenska vojska izdala je priopćenje u kojem kažu da su spremni pomoći ljudima koje je zahvatila poplava.

Gradonačelnik Bohinja Franc Kramar pozvao je stanovnike da ne izlaze iz svojih domova te da prokuhavaju vodu koju piju, piše Žurnal24.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije