PODNIJETA ŽALBA

ŽALBA NA PRESUDU Čengić osuđen na zatvorsku kaznu, no Državno odvjetništvo nije zadovoljno

Državno odvjetništvo smatra da nije bila riječ o prekoračenju nužne obrane

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu žalilo se na presudu Županijskog suda u Varaždinu iz siječnja ove godine, kojom je Željko Čengić (65) osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, piše Večernji listOsuđen je zbog ubojstva počinjenog u prekoračenju nužne obrane te općeopasnu radnju, prenosi Varaždinski.hr

Riječ je o događaju koji se zbio 2. svibnja 2020. u Vulariji. Čengiću je bio optužen da je, odbijajući napad na sebe i svog prijatelja Ratimira Benčića (67), pucao u Martina Pilića (28) koji je izlazio iz automobila s prepravljenim signalnim pištoljem u ruci. Prema optužnici, Čengić je ispalio u Pilića najmanje šest hitaca, pri čemu ga je s četiri pogodio u glavu, a od zadobivenih ozljeda Pilić je preminuo 23. svibnja 2020. u bolnici. Osim toga, Čengić je bio optužen i da je nehotice ranio svog prijatelja Benčića u desnu nadlakticu te da ga je teško ozlijedio. 

U svojoj žalbi ŽDO Varaždin navodi da oni Čengića terete  za ubojstvo, da smatraju da nije bilo nikakvog napada na njega pa da sukladno tome Čengić nije bio u stanju nužne obrane kada je ubio Pilića.

– Prvostupanjski sud pogrešno je i neosnovano izmijenio optužnicu. U žalbi je predloženo da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje – navodi se u žalbi.  

Povod toj tragediji, kako se čulo tijekom suđenja, bile su provale u vikendice u tom kraju, zbog čega su mještani bili u strahu i panici. Na dan ubojstva oko vikendica u šumi su se čuli i pucnjevi, a Čengići su namjeravali prenoćiti u vikendici. No predvečer ih je nazvao Benčić i kazao im da prema vikendici dolazi automobil. To je bilo vozilo u kojem je bio Pilić, a Čengić i Benčić su se uputili prema vozilu. Prišli su Martinu Piliću koji se zaustavio u automobilu.

Počeli su ga ispitivati tko je i što je te su, prema uputi policije, kako su tvrdili svjedoci na suđenju, od Pilića tražili da im pokaže osobnu. Počeli su mu zavirivati u automobil, govorili su mu da sumnjaju da je povezan s provalama te naveli da će zvati policiju. Pilić je izašao iz vozila, počelo je naguravanje i u tom naguravanju je on ubijen, a Benčić ranjen. Čengić i Benčić su tvrdili da je sa sobom imao nešto kao prepravljeni signalni pištolj. Forenzičari su kasnije utvrdili da iz tog pištolja nije pucano, a tijekom suđenja se čulo da je u šumu išao u šetnju i kako bi gledao dabrove. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije