PRESUDA

OSUĐEN ŽELJKO ČENGIĆ Za ubojstvo kod Vularije četiri godine i deset mjeseci zatvora

Pogodivši Martina Pilića u rame nije mu trebao još tri puta pucati u glavu pa je osuđen za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane

Došao je i taj dan, završeno je suđenje Varaždincu Željku Čengiću koji je 2. svibnja 2020. godine, kod Vularije, ubio mještanina Martina Pilića te ranio svog prijatelja Ratimira Benčića.

>>> SUĐENJE ZA UBOJSTVO KOD VULARIJE Svjedokinja: ‘Ušao je u dućan s pištoljem’ <<<

U ponedjeljak, 22. siječnja, predsjednik tročlanog sudskog vijeća Županijskog suda u Varaždinu Dejan Repić Čengića je osudio na jedinstvenu kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Presuda je nepravomoćna te će nakon žalbi o njoj odlučivati Visoki kazneni sud RH. Presuda je upravo tolika da ne mora u istražni zatvor (ispod pet godina), ali ionako mu je suđeno na slobodi…

Čengić nije došao na izricanje presude, a kao i uvijek došle su majka i supruga ubijenog Pilića. Sudac je pojasnio što se te večeri dogodilo uz dravske mrtvice kod Vularije, gdje je nekoliko Varaždinaca sagradilo vikend-kuće.

– Nedvojbeno je utvrđeno kako je Benčić krenuo kući s kćeri i njenom prijateljicom. No potom je nazvao Čengića i kazao mu kako se vikend-kućama velikom brzinom približava Opel Corsa. U prethodnom razdoblju imali su više provala. Benčić se stoga vratio i došao do svoje vikendice, koja ima zajedničko dvorište s Čengićevom.

Tamo je zatekao Corsu i prišao, a Pilić je otvorio prozor. Benčić je od njega zatražio podatke te mu je Pilić dao osobnu iskaznicu. Benčić je na krovu vozila počeo zapisivati i tada je došao i optuženi Čengić koji je u džepu ponio pištolj, za koji ima dozvolu. Razgledao je unutrašnjost Corse i opazio kotlić sličan ukradenom. Odlučio je pozvati policiju, a Pilić je krenuo izlaziti iz vozila s prerađenim signalnim pištoljem u ruci, kazavši nešto poput: “A dobro onda…” – dao je sudac uvod u tragediju koja je slijedila.

Ne vjeruje svjedocima

Čengić, Benčić i djevojke do ovog trena su, kaže sudac, istinito opisali događaj. Ali u nastavku su nastojali umanjiti Čengićevu odgovornost. Sud smatra kako je Čengić, uočivši oružje u Pilićevoj ruci, izvadio pištolj i počeo pucati na njega stojeći iza svog prijatelja Benčića i mijenjajući položaj.

Pilić mu je bio okrenut lijevom stranom tijela. Jedan ga je metak pogodio u rame, drugi je prošao kroz odjeću, tri puta pogodio ga je u glavu te je šestim metkom u podignutu ruku pogodio svog prijatelja Benčića.-Obojica su tvrdili kako je Pilić prvi zapucao i ranio Benčića. No vještačenjem je utvrđeno kako iz Pilićevog pištolja nije pucano. Optuženi tvrdi i kako je počeo pucati kad se Benčić stao hrvati s Pilićem oko oružja, a Benčić je samo rekao kako mu je pokušao izbiti pištolj iz ruke – rekao je sudac.

Složio se kako je Čengić bio u strahu vidjevši osobu s oružjem te po mišljenju suda nije morao čekati da vidi hoće li Pilić zapucati. Imao je pravo na nužnu obranu – ali je prešao granicu!
Prešao granicu

– Optuženi Čengić vičan je rukovanju oružjem, višestruko odlikovani sudionik Domovinskog rata RH i osoba koja odlazi na streljanu. Pucao je na Pilića s metar-dva udaljenosti i mogao ga je onesposobiti ciljajući u manje vitalne dijelove tijela. Pogodivši ga prvo u rame nije ga trebao još tri puta gađati u glavu – zaključio je sudac.
Čengića je tako osudio za kazneno djelo ubojstva Pilića u prekoračenju nužne obrane te teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja, to jest ranjavanje Benčića.

Za kraj, sudac je dodao kako nije povjerovao ni svjedočkom iskazu bivše trgovke iz Vularije, prijateljice Pilićevih. Ona se pojavila tri godine nakon ubojstva i kazala kako je Čengić tri tjedna prije pucnjave ušao u trgovinu s pištoljem za pojasom i govorio da će nekoga “streliti”.


*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije