VOZAČ POBJEGAO, PA SE JAVIO

KURŠANEC Optužen zbog pogibije pješaka na cesti smrti

Vozač Stjepan K. iz Novog Sela na Dravi bio je pod utjecajem od 1,5 promila alkohola

Nakon provedene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 27-godišnjeg Stjepana K. iz Novog Sela na Dravi. Terete ga za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Dogodilo se to 19. listopada prošle godine na cesti smrti između Kuršanca i Gornjeg Kuršanca. Riječ je o neosvijetljenoj, ravnoj dionici u poljima, na kojoj su već mnogi izgubili život.

Te noći Stjepan K. je, oko 19 sati, upravljao Mercedesom A klase. Prema optužnici, stigao je iz smjera Gornjeg Kuršanca i bio je pod utjecajem od 1,5 promila alkohola. Pretjecao je Fiat Stilo te prilikom povratka u desnu prometnu traku “nije obratio pažnju na pješaka” koji se kretao u istom smjeru. Riječ je bila o 55-godišnjem mještaninu obližnjeg Luga.

Prednjim desnim dijelom automobila udario je nesretnog pješaka u obje potkoljenice. Odbacio ga je na vjetrobransko staklo te potom u cestovni jarak. Pješak je zadobio brojne teške ozljede te je izdahnuo na mjestu nesreće.

Samo jedno kazneno djelo?

Nakon nesreće policija je, podsjetimo, objavila kako je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Krenula je potraga, a on se idućeg jutra sam javio. Konkretnije, došao je u policijsku postaju s odvjetnikom.
Provevši kriminalističko istraživanje policija ga je kazneno prijavila za dva kaznena djela. Uz izazivanje prometne nesreće prijavljen je i zbog nepružanja pomoći. No državno odvjetništvo ga je nakon istrage optužilo samo za izazivanje nesreće. Darka Galića, glasnogovornika ŽDO-a u Varaždinu, upitali smo za razlog takve odluke.

-Bez obzira na način postupanja okrivljenika poslije nesreće, nema kaznenog djela nepružanja pomoći. Razlog je to što je žrtva preminula odmah nakon udara vozila te joj nije mogla biti pružena nikakva pomoć – odgovorio nam je Galić.

Stoga će taj detalj, ukoliko optužnica bude potvrđena, biti tek okolnost u sudskom postupku – okolnost koja se uzima u obzir prilikom odlučivanja o eventualnoj kazni.

Stjepan K. je u istražnom zatvoru proveo nekih mjesec dana. Potom je pušten te je određeno da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati policiji i privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola B kategorije.

Odvjetništvo optužnicom traži da ove mjere budu produžene.
Riječ je o starom znancu međimurske policije. Tijekom godina prijavljivan je zbog raznih prekršaja i kaznenih djela, u više slučajeva s elementima nasilja.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3592

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije