Majci koja je htjela ubiti sina: Ispričaj istinu pa te neće osuđivati!

Majci koja je htjela ubiti sina: Ispričaj istinu pa te neće osuđivati!

Na optuženičku klupu Županijskog suda u Varaždinu u srijedu je sjela 27-godišnja majka zbog pokušaja teškog ubojstva petogodišnjeg sina i izazivanja općeopasne radnje. U kakvim okolnostima je živjela, što se moralo događati u njezinoj glavi da je pokušala oduzeti život vlastitu djetetu?

Sudit će joj se pod optužbom da je 16. lipnja upaljačem izazvala požar u stanu, a kad je djetetu počela gorjeti kosa iznijela ga je teško opečenog iz stana. Potom je legla u krevet i više puta ubola se nožem. Suđenje je, zbog zaštite djeteta, zatvoreno za javnost.

Policajci su tog dana zaprimili dojavu o požaru i provali u kafić. Zatekli su ženu s više ubodnih rana i teško opečeno dijete. Rekla im je da je provaljeno, te da su ona i njezin sin bili napadnuti. No, utvrđeno je da je požar podmetnut, a žena je priznala da je pokušala usmrtiti sebe i sina.

– Više puta sam joj rekla: Kćeri, daj ispričaj svima što se desilo jer će te osuđivati. A ona neće. Znam da joj je bilo jako teško raditi u kafiću, da ju je nevjenčani suprug znao i istući. Kad je završio u zatvoru, radila je za njegove, a mjesecima nije dobivala plaću. Nije znala više što bi, pa je rekla da se mora maknuti jer joj je svega previše. I tada se dogodilo to što se dogodilo… – kaže njezina majka. Žena danas živi s roditeljima, a njezin nevjenčani suprug izdržava zatvorsku kaznu zbog financijskih malverzacija.

Majka i sin živjeli su skromno u stanu iznad kafića, u vlasništvu njezina šogora, u kojem je i radila. U kući u sklopu koje je i kafić žive i dječakovi baka i djed s očeve strane. Oni su i preuzeli skrb o njemu jer je majci na jednu godinu oduzeto skrbništvo nad dječakom. – Dijete može vidjeti u Centru za socijalnu skrb pod nadzorom socijalne radnice. Tako je propisao sud – kaže Suzana Belović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu. Ni majka niti sin, kaže, prije nisu bili pod nadzorom.

Za dijete je, dodaje, najbolje rješenje da o njemu skrbe baka i djed jer je u toj kući i odrastalo. Nesretna majka se prije mjesec dana zaposlila. Prvi put se sa sinom vidjela prošli mjesec, pa 3. studenoga, a dogovoren je i novi susret. – Sad joj je dobro. Nada se da će mali uskoro moći živjeti s njom – kaže njezina majka. Inače, 27-godišnjakinja je u ožujku prijavila lažno razbojništvo od 2000 kuna u kafiću. Tada se i ozlijedila, a novcem je planirala pokriti dugove.

Bez potpore obitelji

– Vanjske okolnosti dovele su do stresne situacije kod nje i pogodovale su da se sve to dogodi. To je bio provokativni faktor, no nije je samo to dovelo do toga da pokuša ubiti sebe i dijete. Ona je iznutra već morala biti “načeta”. Imajući na umu i to da je mlada i da nije kroz život otvrdnula, možda se to ne bi ni dogodilo da je imala potporu obitelji, nekoga kome bi mogla reći ono što nosi u sebi i da se ne osjeća sama i ostavljena.

Ubijanje djeteta je i vlastito samoubojstvo, no to što je na kraju odustala znači da ima u njoj zdravih elemenata, da za nju uz pomoć terapije i potporu obitelji ima nade… – kaže psihijatar dr. Vladimir Gruden. Dodaje da je u osnovi čina bila njezina potreba da kazni i sebe, i dijete, i muža koji je u zatvoru.

– Ako dijete i nije shvatilo što se dogodilo, osjetilo je da mu od majke prijeti opasnost. Ali, ako se obogati s ljubavlju dok raste moći će razumjeti nakon nekoliko godina što se dogodilo, jer će mu to trebati jednom reći. Ako mu se kaže da je sve bilo slučajno, prihvatit će tu laž zbog sebe i zbog majke, ali će u dubini duše znati što se dogodilo – kaže dr. Gruden.

Šogor: Zašto su je pustili iz pritvora, ne znam što joj se dogodilo?

Zašto su je pustili iz pritvora? – pita se njezin šogor Marko V.

– Nije mi jasno što se to odjednom s njom počelo događati. Počela je i posuđivati novac od susjeda, no nitko ne zna na što je taj novac otišao. Kod nas je radila obračun i na šanku, vjerovao sam joj. Prema djetetu nije bila agresivna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije