PIJANI VOZAČ Može li mu se oduzeti vozilo? Evo što kažu u policiji

Ovih je dana u medijima objavljena informacija kako je vozaču koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola, oduzeto vozilo. Osim što je vozio pijan bio je i bez vozačke dozvole jer vozački ispit nikada nije niti položio.

PU međimurskoj uputili smo upit da li se ta mjera (oduzimanje motornog vozila) primjenjuje na području Međimurske županije te koji je postupak ako do toga dođe. Odgovor nam je poslao glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

– Temeljem odredbi Prekršajnog zakona i Zakona o sigurnosti prometa na cestama ministar unutarnjih poslova sredinom srpnja 2008. godine donio je Pravilnik o načinu provedbe posebne mjere premještanja vozila kojim je upravljao vozač pod utjecajem opojnih sredstava.

Ovim Pravilnikom propisuje se postupanje policije prilikom provedbe posebne mjere premještanja motornog vozila, kojim je upravljao vozač pod utjecajem opojnih sredstava, a zatečen je u počinjenju prekršaja. Ujedno, regulira se i način podmirenja troškova nastalih premještanjem vozila.

Kada policija tijekom obavljanja poslova nadzora cestovnog prometa zatekne vozača pod utjecajem opojnih sredstava u počinjenju prekršaja, a osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s činjenjem prekršaja, može mu odrediti posebnu mjeru premještanja motornog vozila na određeno mjesto, kako bi ga se spriječilo da nastavi s činjenjem prekršaja. Mjeru policija izriče pisanom naredbom, na propisanom obrascu. Posebna mjera premještanja vozila na određeno mjesto može trajati do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a najduže 12 sati.

S obzirom da se ova mjera isprepliće i djelomično preklapa s ovlaštenjima policije koje proizlaze iz odredbi 134. i 137. članaka Prekršajnog zakona (uhićenje i smještanje osobe u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva), njezina primjena je rjeđa. Kada postoje zakonski uvjeti policijski službenici prioritetno će uhititi osobu i potom uz optužni prijedlog u roku od 12 sati (iznimno do 24 sata), dovesti prekršajnom sucu.

Nešto, blaža ovlast policije je posebna mjera smještaja počinitelja prekršaja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Ova mjera primjenjuje se kada ne postoje zakonski uvjeti za uhićenje i potom dovođenje okrivljenika u žurnom postupku uz optužni prijedlog prekršajnom sucu – kaže Gačal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije