GRIPA Žena srednjih godina umrla ubrzo nakon zaprimanja u bolnicu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od gripe je do kraja siječnja u Hrvatskoj umrlo 12 ljudi. Prvi slučaj smrti od gripe zabilježen je i u Međimurju.

>>> SMRT OD GRIPE Prvi slučaj zabilježen i u Međimurju

– Dana 27. siječnja 2017.godine primili smo prijavu smrti od gripe dokazane klinički i laboratorijski. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi (dobna skupina 30-64 godine). Smrt se desila u 1. tjednu ove godine.

Prema navodima kliničara, simptomi gripe pojavili su se dva dana prije hospitalizacije, no zbog pogoršanja općeg stanja, te osobito teškog disanja, zaprima se u bolnicu. Osoba je preminula par sati nakon zaprimanja u bolnicu. Učinjena je mikrobiološka dijagnostika koja je pokazala bakterijsku infekciju.

Prva virološka pretraga na gripu u Nacionalnom centru za gripu pri HZJZ u Zagrebu najprije je bila negativna, no dodatna molekularna pretraga je potvrdila virus gripe tip A subtip H3N2, te su po prispijeću nalaza liječnici prijavili smrt od gripe s komplikacijama.

Nažalost, gripa je ozbiljna bolest, te se u vrijeme epidemije bilježi tzv. ‘višak smrtnosti’, osobito osoba starije životne dobi, te kroničnih bolesnika, no nije isključena niti mogućnost teških komplikacija i smrtni ishod kod osoba srednje i mlađe životne koje su naizgled zdrave – rekla nam je Prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U vremenskom razdoblju od 23. do 19. siječnja 2017. godine u Međimurju je prijavljeno 385 slučajeva oboljenja od gripe, dok je jedna osoba preminula.

Najviše oboljelih je od 30 do 64 godina, njih 166. U tom rasponu godina je i osoba koja je umrla od gripe. Ukupno prijavljenih oboljelih od gripe u Međimurskoj županiji od 19. prosinca 2016. do 29. siječnja 2017. je 1364 osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije