Uz pomoć bankarice u Čakovcu ‘oprali’ više od 3,3 milijuna kuna?

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja prema sedmero osumnjičenih fizičkih osoba i dvije osumnjičene pravne osobe, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje četvero uhićenih hrvatskih državljana, i to prvoosumnjičenice (1973.), trećeosumnjičenika (1983.), petoosumnjičenika (1955.) i šestoosumnjičenika (1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kaznenih djela pranja novca.

– Postoji osnovana sumnja da su od srpnja do kolovoza 2015. godine u Čakovcu, prvoosumnjičenica kao djelatnica banke, a drugoosumnjičenik vodeći poslovanje društva iz Zagreba; u cilju da sebi i još petorici osumnjičenika, od kojih su dvije pravne osobe, pribave nepripadnu korist; sastavili više lažnih ugovora o eskontiranju mjenica između banke i trgovačkog društva iz Čakovca, kojima su prodavane mjenice društva iz Zagreba kao izdavatelja, a što nije bilo točno, pri čemu su ugovore i drugu potrebnu dokumentaciju neovlašteno potpisivali i neovlašteno stavljali pečate, kao i krivotvorili potpise ovlaštenih osoba, a u čemu im je pomagao trećeosumnjičenik kao direktor društva iz Čakovca.

Takvim postupanjem izbjegli su redovitu proceduru banke pri sklapanju opisanih ugovora pa je banka isplatila na žiro-račun društva iz Čakovca iznos veći od 3,300.000,00 kuna, time da su osumnjičenici znali da društva koja su se obvezala kao mjenični dužnici i mjenični jamci neće obaviti svoje obveze prema banci jer nisu poslovali.

Nakon toga, osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik podizao novac pri čemu je koristio lažne punomoći, a prvoosumnjičenica ga je prosljeđivala drugim društvima čije su odgovorne osobe (radi se o četvrtom, petom, šestom i sedmom osumnjičeniku) potom ga koristile za poslovanje ili ga podizale za sebe, na što su prethodno; radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoja društva; potaknule prvoosumnjičenicu i drugoosumnjičenika, a ujedno su prikrivale podrijetlo tako nezakonito pribavljenog novca.

Opisanim si je djelima prvoosumnjičenica pribavila imovinsku korist u iznosu od 135.000,00 kuna, a drugoosumnjičenik u iznosu od 753.000,00 kune, dok su ostali osumnjičenici pribavili nepripadnu korist veću od 2,412.000,00 kuna, oštetivši banku iz Rijeke u ukupnom iznosu većem od 3,300.000,00 kuna.

Postoji osnovana sumnja da je petoosumnjičenik 16. srpnja 2015. u Čakovcu; nakon što je prvoosumnjičenica na žiro-račun trgovačkog društva u kojem je bio direktor, neistinito upisavši svrhu uplate, uplatila na naprijed opisani način nezakonito pribavljen novac banke iz Rijeke u iznosu od 115.000,00 kuna; potrošio ga u poslovanju društva iako je znao da društva koja su navedena kao uplatitelji nisu imala nikakvo dugovanje, niti su bila u poslovnom odnosu i da je taj novac prvoosumnjičenica neovlašteno pribavila.

Protiv prvoosumnjičenice i petoosumnjičenika je, temeljem prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak te da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke. Postoji i opasnost na ponavljanje kaznenog djela – priopćili su iz DORH-a.

Neslužbeno doznajemo da su osumnjičeni iz Čakovca, Novog Sela Rok, Zagreba i Vukovara, dok su tvrtke s međimurskog i zagrebačkog područja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije