Zaključavajte vozila – nove krađe u Donjem Kraljevcu i Dragoslavec Bregu

Policijska uprava međimurska javlja o tri krađe. U noći s 17. na 18. siječnja u Gardinovcu, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom, odakle je ukrao razne vrste cigareta. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Između 16. i 18. siječnja u Donjem Kraljevcu, Murskoj ulici, nepoznati kradljivac je iz parkiranog nezaključanog osobnog automobila, ukrao tablet, vrijednosti nekoliko tisuća kuna. U subotu, 16. siječnja između 19 i 23 sata u Dragoslavec Bregu, nepoznati je počinitelj u dvorištu obiteljske kuće ušao u nezaključanu garažu, te potom iz također nezaključanog osobnog automobila ukrao novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti, novac i bankovne kartice.

Nakon toga lopov je na bankomatu uz pomoć jedne od ukradenih kartica i pripadajućeg PIN broja podigao nekoliko tisuća kuna. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Kako bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već samo promjena ponašanja i navika, tako da se ne privlači pažnja počinitelja te da se na njega ne djeluje poticajno, kažu u policiji.

Povećajmo samozaštitno ponašanje. Kako?

– zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad napuštate isti, pa bilo to i na kratko vrijeme;
– zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ukoliko ih imate na vozilu;
– ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
– ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna;
– ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri;
– u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

Ne ostavljate stvari u vozilu, sve što je vidljivo mamac je za provalnika! Ujedno, iz policije upozoravaju građane da nikako uz bankovne kartice ne drže i pripadajuće PIN brojeve jer time uvelike olakšavaju počinitelju kaznenog stjecanje dodatne imovinske koristi podizanjem gotovine na bankomatu ili plaćanjem robe u trgovini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije