Za nepoštivanje znaka pristupačnosti kazna je 700 kuna

Pravo zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom može se ostvariti samo na temelju rješenja iz članka 5. Pravilnika o znaku pristupačnosti (NN 78/08, 87/14).

Pravilnikom o znaku pristupačnosti propisani su izgled znaka pristupačnosti, uvjeti za njegovo stjecanje, način obilježavanja parkirališnog mjesta te prava koja se na temelju njega mogu ostvariti.

Znak pristupačnosti omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Također, znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Vozač koji postupi suprotno navedenoj zakonskoj odredbi kaznit će se novčanom kaznom od 700,00 kuna. Policijski službenik ili službenik jedinice lokalne samouprave, naredbom će odrediti da se vozilo, parkirano ili zaustavljeno na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom, premjesti na drugo mjesto.

Troškove premještanja vozila snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila, a Prometna policija će kroz redovne aktivnosti i dalje nadzirati poštivanje ove odredbe Zakona i poduzimati mjere prema svim vozačima koji se toga ne pridržavaju.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije