Uz automobile, na listu poticaja ulaze skuteri, motori i četverocikli

Ponovno kreće! Nakon uspjeha kampanje sufinanciranja kupnje automobila koji su ekološki prihvatljivi, što su je prije godinu dana pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ponovno dobre vijesti za sve one ekološki osviještene.

Za svoje zeleno razmišljanje kupci će biti nagrađeni vrlo bogatom financijskom injekcijom: država će poticati kupnju hibrida sa 30 tisuća, plug-in hibrida sa 50 tisuća, a električnog automobila u cijelosti, s čak 70 tisuća kuna.

Za razliku od prošle godine ove će se poticati, s iznosima od sedam i pol pa sve do 30.000 kuna, i kupnja električnih skutera, motocikala te četverocikala, odnosno električnih vozila klase L1,L3,L6 i L7. Kao i 2014. godine, i u 2015. visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno 40 posto ukupne cijene vozila.

Rezultat posljednje takve akcije poticaja znamo: u 2014. godini Fond je građanima i tvrtkama odobrio 15,5 milijuna kuna poticaja za nabavu 440 energetski učinkovitih vozila (379 hibridnih, 53 električna i 8 hibridnih električnih), što je čudesna brojka u usporedbi s godinama prije poticaja.

Procedura će i ove godine biti ista, što znači iznimno jednostavna. Nakon objave javnog poziva treba ispuniti i predati zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisati ugovor o sufinanciranju te‚ nakon kupnje automobila‚ Fondu dostaviti dokaz o transakciji. Fond će onda novac jednostavno isplatiti na račun korisnika.

Fizičke osobe mogu dobiti poticaj za samo jedno vozilo koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana. Trgovačka društva (obrtnici) mogu dobiti do 700.000 kn ili više te ih moraju zadržati u vlasništvu minimalno 3 godine. Vozilo mora biti novo, može biti kupljeno u EU, ali treba biti registrirano u Hrvatskoj, piše portal Autoklub.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije