Kazna za vožnju krivim smjerom iznosi i do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora

U gluho doba noći 25-godišnji Novosađanin nije ni slutio kakvoj pogibeljnoj opasnosti izlaže sebe i druge vozače dok vozi pogrešnim smjerom autocestom A3 iz smjera Vrbanje prema Lipovcu.

Ni veliki prometni znak žute boje i ruka koja signalizira da je vrijeme za zaustavljanje jer u svojoj daciji novosadskih oznaka vozi u krivom smjeru, nije zaustavio 25-godišnjaka u ludoj vožnji autocestom.

U tome su ipak uspjeli oko 2.25 sati ujutro policijski presretači koji su toga jutra kontrolirali brzinu kretanja. Zaustavili su ga i zabranili mu da vozi Hrvatskom idućih godinu dana, a čeka ga i kazna od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora od 60 dana.

Prometna je nesreća ovaj put izbjegnuta, a 25-godišnji vozač nastavio je niz još 35 vozača koji su u prošloj i ovoj godini zbog nesmotrenosti ili neznanja vozili u pogrešnom smjeru. Od toga, devetero njih vozilo je suprotnim smjerom ove godine. Rezultat takve vožnje ponekad je koban.

– Tijekom 2013. zabilježene su ukupno tri nesreće zbog vožnje u suprotnom smjeru, u jednoj od predmetnih nesreća smrtno je stradala jedna osoba. U 2014. godini do sada takvih nesreća nije bilo – rekli su u Hrvatskim autocestama.

Od rekordnih 89 vožnji u pogrešnom smjeru od početka 2009. do kraja srpnja 2010. godine, u ovoj i protekloj godini taj se broj smanjio na 37 vožnji, čemu je prethodilo postavljanje znakova i vibrirajućih traka koje upozoravaju na suprotni smjer te pravodobna reakcija policije koja je ipak nešto “blaža” u odnosu na, primjerice, američku policiju koja vozače u suprotnom smjeru presreće helikopterom i ima dozvolu pucati im na vozila.

Međutim, opreza nikad dovoljno. Iz HAC-a poručuju kako postupiti ako naiđete na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera ili čujete da vam se približava.

Vozite s povećanim oprezom, smanjite brzinu vožnje na 40 kilometara na sat i zaustavite se na prvom odmorištu te pričekajte dok opasnost prođe. Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smjeru, takvu informaciju odmah dojavite policiji na 192 ili na 112.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije