Pet odgovora na pet najčešće postavljenih pitanja

Za sve postoji prvi puta pa tako i za registraciju vozila. Nije bitno jeste li novi vlasnik vozila ili stari znalac, uvijek ćete se naći u situaciji gdje će vam prije odlaska na stanicu za tehnički pregled pojaviti veliki upitnik iznad glave.

Donosimo vam 5 odgovora na 5 najčešće postavljenih pitanja vezana za registraciju vašeg limenog ljubimca.

1. Koja dokumentacija je potrebna prilikom prvog tehničkog pregleda vozila u Republici Hrvatskoj?

Prilikom obavljanja prvog tehničkog pregleda u Republici Hrvatskoj potrebno je predočiti:
– dokaz o vlasništvu vozila,
– obrazac Izjave o sukladnosti vozila ili Potvrdu o sukladnosti tipa vozila/obrazac E25,
– osobnu iskaznicu vlasnika vozila.

Ukoliko zahtjev za obavljanje tehničkog pregleda vozila podnosi treća osoba, uz osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili punomoć vlasnika ovjerenu kod javnog bilježnika, mora predočiti i vlastiti identifikacijski dokument (osobna iskaznica, vozačka dozvola ili putovnica).

2. Koja dokumentacija je potrebna prilikom prve registracije vozila u Republici Hrvatskoj?

Sukladno odredbi članka 3. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (“Narodne novine”, broj 151/08, 89/10 i 104/10), nadležno tijelo registrirati će vozilo ako vlasnik vozila priloži:
– dokaz ovlasništvu vozila,
– dokaz o plaćenim propisanim obvezama,
– dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila,
– osobnu iskaznicu,
– potvrdu o osobnom identifikacijskom broju ili drugu javnu ispravu kojasadrži podatak o osobnom identifikacijskom broju.

Prilikom registracije vozila odnosno produljenja valjanosti prometne dozvole, propisano je plaćanje sljedećih obveza:

– godišnja naknada za uporabu javnih cesta,
– posebna naknada za okoliš,
– obvezno osiguranje.

3. Može li se vozilo registrirati na rok kraći od godine dana (privremeno)?

Može. Člankom 249. stavkom 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“Narodne novine”, broj 67/08, 48/10 i 74/11) određeno je kako pravne i fizičke osobe mogu privremeno registrirati svoja motorna i priključna vozila. Najkraći rok privremene registracije iznosi 60 dana, a privremeno registrirano vozilo označava se registarskim pločicama sa zelenim brojkama i slovima.

4. Imaju li osobe s tjelesnim oštećenjem pravo na oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća prilikom registracije vozila i kako ga ostvariti?

Odredbom članka 88. Zakona o cestama (“Narodne novine”, broj 84/11, 22/13 i 54/13), određuje se da osobe s 80% ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više postotaka, ne plaćaju godišnju naknadu za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji vozila, za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu.

Pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta može se ostvariti na temelju rješenja koje u upravnom postupku donosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, na zahtjev osobe s invaliditetom.

5. Mora li se vozilo odjaviti nakon kupoprodaje i gdje?

Odredbom članka 40. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (“Narodne novine”, broj 151/08, 89/10 i 104/10), propisana je obveza prodavatelja odjaviti vozilo u roku od 15 dana od prodaje, u nadležnom tijelu kod kojeg se vozilo vodi u evidenciji. Iznimno, odjavu može obaviti i kupac u nadležnom tijelu prema svom prebivalištu ili sjedištu.

Slijedom navedenog, ukoliko je prebivalište kupca u različitom registracijskom području od prebivališta prodavatelja, vozilo može odjaviti i registarske pločice predati i kupac, u nadležnom tijelu (policijskoj upravi ili postaji) prema svom prebivalištu.
Prodavatelj odnosno kupac nisu dužni vratiti registarske pločice ako su kupoprodajnim ugovorom iste ustupljene kupcu i ako se ne mijenja registracijsko područje.

Izvor: Oryx-grupa.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije