Kriza u punom jeku: Potop hrvatskog tržišta automobila

Poznato je da su tijekom kolovoza mnogi na godišnjim odmorima, a što se sada odrazilo i na rezultate registracija novih automobila. Naime, tijekom proteklog mjeseca postali smo bogatiji za 1539 novih osobnih automobila, a što je za gotovo 14 posto manje u odnosu na veljaču koja je do sada bila najlošiji ovogodišnji mjesec.

Prema podacima agencije Promocija plus, koje prenosi Automotorisport.hr, tek smo sada postigli rezultat veći od 20 tisuća automobila, i to za svega 147 vozila. U isto vrijeme lani imali smo gotovo 23 posto više registracija, odnosno 4487 vozila više.

Pobjednik kolovoza ponovno je Volkswagen sa 203 primjerka, dok ih je mjesec ranije imao 776. Druga pozcija je sa 130 vozila pripala korejskoj Kiji. 127 vozila ubilježila je Škoda, dok je četvrtoplasirani Peugeot sa samo tri primjerka manje. Peti je Renault sa 112 vozila, a šest Opel sa 107 vozila. To je jedinih šest marki koje su ostvarile troznamenkasti rezultat.

Ukupno su tijekom kolovoza ubilježene registracije 33 različite marke, a na samom su začelju sa po jednim primjerkom Porsche, Lancia, Chevrolet USA te SsangYong. Od luksuznih marki najbolji rezultat ponovno je imao Audi sa 52 registracije, dok 34 vozila ubilježio BMW, a samo dva manje Mercedes-Benz.

Kada pogledamo rezultate registracija po modelima, nažalost niti jedan model nije bio zastupljen sa troznamenkastim rezultatom. Najbolji je bio VW Golf sa 93 primjerka, a slijedi ga sa 19 primjeraka manje Škoda Octavia. Treća je Kia cee’d sa 68 vozila, a slijede Hyundai i30 sa 57, VW Polo sa 56, Opel Corsa sa 53 te Dacia Sandero sa 39 jedinica. Među prvih dvadeset modela su po tri VW-a i Kije, po dvije Škode, Opela, Peugeota, Renaulta te po jedan Hyundai, Dacija, Toyota, Chevrolet, Citroen i Ford.

Ukupno je ove godine registrirano 8842 vozila s benzinskim motorom, a čime imaju udio od 43,9 posto. Prvih šest regija jedine se mogu pohvaliti sa četveroznamenkastim rezultatom, i to su zagrebačka regija (6332), Požeško-slavonska županija (1863), Primorsko-goranska (1723), Splitsko-dalmatinska (1722), Bjelovarsko-bilogorska (1259) te Osječko-baranjska (1168).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije