PROBLEMI

KRIZA VLASTI U DONJOJ DUBRAVI Prijeti raspisivanje novih izbora?

Članovi Općinskog vijeća Donje Dubrave nastavljaju s pregovorima kada održati nastavak 22. sjednice Vijeća nakon što je ona 2. travnja prekinuta bez da je dnevni red iscrpljen

Prema Poslovniku, kako bi zakazali novu, 23. sjednicu Vijeća, vijećnici moraju iscrpiti dnevni red prijašnje sjednice, zaključiti ju i tek tada predsjednik Vijeća može sazvati novu. No, igre moći se u Donjoj Dubravi nastavljaju, a nameće se i pitanje na čiju štetu ili slavu.

Malo ih ima, malo ih nema

Posljednja sjednica OV-a u Donjoj Dubravi održana je 15. veljače, a nova je sazvana 23. ožujka koja je prolongirana na 2. travnja.

Razlog – nije bilo kvoruma. Osim vijećnice Ane Duhović (ranije HNS, sada nezavisna), koja je ispriku za nesudjelovanje poslala sedam minuta prije održavanja sjednice, nisu se pojavili ni oporbeni vijećnici David Miser (HDZ), Zlatko Haramija (HDZ) i Mario Duhović (nezavisni).

No, isti su stigli na sjednicu 2. travnja kada se, kao što smo već pisali, promijenio omjer ruku u poziciji izlaskom vijećnice Duhović iz HNS-a te njezinom podrškom oporbi u glasovanju protiv rebalansa proračuna teškog 6 milijuna eura. Naveli su tada oporbenjaci da ne mogu dići ruku za rebalans proračuna u kojem nema konkretnih stavki koje dokazuju namjeru Općine da će zadržati ordinaciju obiteljske medicine u Donjoj Dubravi.

Sjednicu je tada, iako dnevni red nije iscrpljen, prekinuo predsjednik Vijeća Josip Ribić, a nastavak je najavljen za datum koji će, kako su rekli, definirati kada se usuglase o ciframa u rebalansu. Tako je 5. travnja stigao poziv na nastavak prekinute sjednice koja se trebala održati 9. travnja, a u kojem je načelnik Marijan Varga opisao na koji će se način osigurati 85 tisuća eura za rekonstrukciju uredskih prostorija Općine u nove, prema uvjetima Doma zdravlja, zadovoljavajuće prostore za preseljenje ordinacije. Ali, ni taj nastavak nije održan, jer – oporba nije došla. Niti se ispričala. Osim jednog člana, Zlatka Haramije. I od tada traje najduža sjednica Općinskog vijeća u Donjoj Dubravi, a možda i u Međimurju, ako ne i u Hrvatskoj, punih 27 dana.

Niti isprike, niti objašnjenja

Oporbene vijećnike smo i mi u nekoliko navrata upitali hoće li i kada pristati na nastavak sjednice, no oni šute. Drže se svojih riječi – kada se u rebalansu osiguraju sredstva za ambulantu i stava da im svi ti nastavci mirišu na nezakonite kao i ponavljanje glasovanja o istoj točki, a oni u nezakonitim stvarima ne žele sudjelovati. Odgovore smo potražili u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministarstvo se ne bi štelo miješati

Pitali smo Ministarstvo je li nastavak sjednice zakonit kao i smiju li vijećnici glasovati o već izglasanoj točki.

– Pitanja vezana uz način rada predstavničkog tijela, kao što je utvrđivanja dnevnog reda, rokova za dostavu materijala za sjednice, prekida i nastavka sjednice, postupanja na sjednici, donošenja odluka u svezi usvojenih točaka dnevnog reda su pitanja koja se uređuju općim aktima jedinice, ponajprije poslovnikom. Navedena pitanja nisu uređena Zakonom, već o istima odlučuju jedinice svojim općim aktima, kažu iz Ministarstva, a dodaju i da resorno Ministarstvo nije ovlašteno tumačiti odredbe poslovnika pojedine jedinice lokalne i područne samouprave budući da je za tumačenje tog akta mjerodavno ono tijelo koje je taj akt i donijelo.
Navode i da o pitanjima o načinu rada predstavničkog tijela odlučuje predsjednik predstavničkog tijela u skladu s važećim odredbama poslovnika i drugih općih akata.

– U pogledu nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave, ističemo da je bitno da je sjednici prisustvovala većina članova predstavničkog tijela potrebna za zakonit rad i zakonito odlučivanje te da su odluke donijete propisanom većinom glasova, stoji u odgovorima Ministarstva.

A sve ostalo prema Poslovniku i dogovoru, rekli bismo mi, a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3601

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije