Novom tehnologijom protiv nesreća na pružnim prijelazima

Željeznica u Hrvata u najlošijem je mogućem stanju. Ulaganja u vlakove i infrastrukturu su nikakva i dok svi u svijetu idu ka dizanju brzine na svojim prugama naša se svake godine smanjuje zbog stanja same infrastrukture.

Tome i bolje jer nam i onako previše ljudi gine na pružnim prijelazima koji su nikako ili neadekvatno označeni. I dok kod nas vlada sivilo na tom području Australci su našli rješenje za svoje pružne prijelaze, prenosi Automotoportal.hr.

U Hrvatskoj ima ukupno 1.514 pružnih prijelaza od kojih je oko 70% bez branika i označeno tek Andrijinim križem i znakom stop. Iako većina misli kako se najviše nesreća događa na prijelazima koji nisu adekvatno zaštićeni to u praksi nije tako jer se čak 65% nesreća događa upravo na prijelazima s branicima.

No to je naša realnost, a ona australska uskoro bi trebala biti drugačija. Australsko La Trobe sveučilište iz Melbournea prije tri je godine krenulo s razvojem inteligentnog transportnog sustava kojem je za cilj smanjenje broja prometnih nezgoda na pružnim prijelazima. Taj sustav trebao bi omogućiti komunikaciju između vlakova i automobila koji se približavaju pružnom prijelazu.

Sustav sačinjen od GPS-a i DSRC bežične tehnologije detektira mogućnost sudara s vlakom i preko multimedijalnog sustava u vozilu alarmira vozača istog. Kako se vlak približava pružnom prijelazu znakovi upozorenja postaju sve intenzivniji ne bi li vozača odvratili od rizičnog prelaska preko pruge.

Sustav se trenutno opsežno testira u Australiji gdje je preko 100 automobila i vlakova opremljeno ovom tehnologijom. Sudstva se pokazao toliko dobrim da će se već od sljedeće godine naći u vozilima dostupnima na australskom tržištu.

Ono što je prednost ovog sustava je cijena njegove implementacije na području cijele Australije. Takav zahvat košta čelnike regije Victoria otprilike koliko i opremanje jednog pružnog prijelaza branicima što je definitivno nikakav novac. Kada znamo da je ta regija Australije četiri puta veća od Hrvatske jasno je vidljivo koliko bi uvođenje takvog sustava kod nas bilo izuzetno isplativo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije