Čuvajte svoju imovinu: Lopovi vrebaju i najmanju priliku

Vrijeme godišnjih odmora lagano se približava pa sve koji namjeravaju automobilom na zasluženi odmor upozoravamo kako moraju biti maksimalno oprezni da im ljetovanje zbog lopova i krađe ne bi ostalo u lošoj uspomeni. Naročito neugodne situacije mogu se dogoditi u inozemstvu, kada lopovi iz vozila ukradu torbicu s dokumentima, kreditnim karticama i novcem.

Tako nešto najčešće se događa na odmorištima talijanskih autocesta, gdje se zbog vlastite sigurnosti automobil ni jednog trenutka ne smije ispuštati iz vida. Osim toga, u automobilu se nikako ne smiju ostavljati dokumenti, novac, torbice i sve ostalo što bi moglo privući pažnju lopova.

Suvremeni lopovi “operiraju” po autocestama, ali ne samo u inozemstvu gdje je to učestala pojava, nego i na našim autocestama. Obično ih u automobilu bude po dvojica ili trojica koji naivnim vozačima signaliziraju nekakav kvar. Gestikulacijama kako nešto nije u redu s vašim automobilom često uspiju zaustaviti vozilo koje namjeravaju opljačkati.

Dok jedan ili dvojica zagovaraju vozača i suputnika, na način da im pokušavaju ukazati na kvar, poput problema s gumom ili slično, treći iz lopovske družine koristi priliku i iz automobila krade sve što mu se nađe pri ruci. Obično su to ženske torbice, novčanici, kamere i ostale vrijedne stvari koje u tren oka mijenjaju vlasnika.

Nakon što kradljivac obavi posao, ostala dvojica se izvlače iz nastale situacije i odlaze u što kraćem roku. Kad naivni turisti i putnici shvate da su opljačkani, već je kasno. Stoga pamet u glavu! Ne nasjedajte na trikove kriminalaca i ne zaustavljajte se na upozorenja iz susjednog vozila zbog navodnih nedostataka na vašem automobilu.

Poznata je stvar da u ljetnim mjesecima broj krađa drastično raste u odnosu na zimsko razdoblje, ali da se taj broj može smanjiti, svima je jasno. Naravno, treba se pridržavati određenih pravila kako bi se izbjegle sitnije krađe i provale u automobile. Međutim, ako imate posla s ozbiljnim kriminalcima koji kradu po narudžbi određeni automobil, onda teško da će te se uspjeti zaštititi.

Druga stvar su sitni lopovi i narkomani koji u narkomanskim krizama ne prezaju od krađe usred bijelog dana i na najfrekventnijim gradskim lokacijama, samo da bi dobili novac za neophodan “fiks”. Upravo zbog takvih treba se držati nekih općih savjeta poput onih da uvijek zaključavate automobil, da nikada ne ostavljate vrijedne stvari u vozilu ili na vidljivu mjestu i slično, onda možete očekivati da će vas lopovi zaobići.

Nekad vas i sam autoalarm može zaštititi od krađe, ne samo sitnica iz automobila nego i samog vozila. Naime, one manje odvažne i spretne sam zvuk alarma otjerat će s mjesta događaja i onemogućiti ga u njegovoj nakani. Isto tako i treptajuća dioda može odbiti mogućeg lopova.

Da bismo se zaštitili od sitnih krađa, trebamo se pridržavati određenih pravila. Kao prvo, kad napuštate automobil, makar i na vrlo kratko vrijeme, zaključajte ga. Zatvorite sve prozore na automobilu do kraja, a isto vrijedi i za krovni otvor. Vrlo je bitno da nikako i nikada ne ostavljate bilo kakve torbe, jakne, dokumente i druge stvari na vidljivu mjestu u automobilu. Ne parkirajte automobil na mračnim i pustim mjestima.

Uz navedeno, nikad ne “skrivajte” stvari u prtljažnik kad ste već parkirali automobil, jer nikad ne znate odakle vas motri mogući lopov. Isto tako je bitno znati da nije preporučljivo ostavljati automobil i ključeve u praonicama i servisima koji su vam strani i nepoznati, jer je vrlo lako napraviti duplikat ključeva i poslije bez problema ukrasti vozilo.

Ako vam je brava na automobilu oštećena, nazovite policiju, zamijenite bravu i premjestite vozilo na mjesto gdje ga inače ne parkirate, savjetuje SlobodnaDalmacija.hr.

U principu, ako se automafija namjerila na vaš automobil, teško da ćete uspjeti spriječiti krađu. Današnja tehnologija omogućava im da uz pomoć laptopa kradu automobile određenih marki i modela, pa čak i ako imaju višestruku zaštitu.

Najbolja kombinacija je elektronske i mehaničke zaštite, odnosno alarma i mehaničke blokade mjenjača. Međutim, ako je riječ o profesionalcu, ni to nije potpuna garancija, u svakom slučaju, barem donekle poboljšava mogućnost da automobil ostane u vašem vlasništvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije