Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
KLIMA-UREĐAJI Proljetnom kontrolom spriječite ljetne kvarove
Davor Puklavec/PIXSELL

Savjeti

KLIMA-UREĐAJI Proljetnom kontrolom spriječite ljetne kvarove

Klima-uređaji u automobilima su, kao i sva ostala tehnika u vozilima, podložni kvarovima, pa se stoga preporučuje da ih vlasnici vozila daju barem jednom godišnje preventivno pregledati

U skladu sa starom poslovicom 'bolje spriječiti nego liječiti', brzo i jeftino se mogu izbjeći kvarovi koji mogu koštati nekoliko tisuća kuna. Najbolje je doba za kontrolu klima-uređaja upravo sada, jer u većini vozila klima-uređaji nisu korišteni preko zime i stoga ih je preporučljivo provjeriti prije učestale upotrebe tijekom ljeta. Na kontrolu je preporučljivo otići sada i zato što su tijekom prvih proljetnih dana u servisima manje gužve nego u ljeto.

- Naši ljudi su takvi, ne misle naprijed nego dolaze kad je već kasno, pa mi je ljeti dvorište ispred radionice puno - rekao nam je Petar Hrastinski, vlasnik jednog od najuglednijih zagrebačkih servisa specijaliziranih za klima-uređaje. Ukratko nam je ispričao što sve podrazumijeva kontrola klimatizacije, kakvi su kvarovi najčešći i koliko to košta.

- U našoj radionici kontrolu obavljamo besplatno, a traje manje od pet minuta. Automobil priključimo na uređaj kojim se provjeravaju kvaliteta i količina plina te pritisak u sustavu. Klimatizacijski sustavi prosječno imaju između 500 i 1000 grama plina, a najčešće se pri pregledu ustanovi da nedostaje 100-200 grama, pa je potrebno nadopunjavanje plina - objašnjava P. Hrastinski.

U slučaju većeg nedostatka plina rade se temeljite provjere svih komponenti sustava kako bi se otkrilo gdje plin curi. Najčešće se potrebne zamjene crijeva, a veće intervencije zahtijevaju zamjenu kompresora, isparivača ili nekog drugog dijela. Cijena popravka ne može se generalizirati, ali primjerice punjenje sustava s izmjenom dvaju crijeva stoji oko 1000 kuna, dok su zamjene kompresora plaćaju u prosjeku tri do pet tisuća kuna. Ne može se generalno reći ni koliki je vijek trajanja klimatizacijskih sustava, ali neki proizvođači preporučuju zamjenu kompresora nakon prijeđenih 180.000 kilometara.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!