Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
INOZEMNA VOZAČKA DOZVOLA Smije li se s njom voziti i registrirati automobil u Hrvatskoj?
Pixabay.com/Ilustracija

Zakoni i propisi

INOZEMNA VOZAČKA DOZVOLA Smije li se s njom voziti i registrirati automobil u Hrvatskoj?

Prometna dozvola je javna isprava kojom se dokazuje vlasništvo vozila, a vlasnik se identificira svojom valjanom osobnom iskaznicom

Jedan čitatelj pitao nas je može li voziti automobil registriran u Hrvatskoj s njemačkom vozačkom dozvolom. Propisi su jasni – stranac kojem je odobren privremeni ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji se iz inozemstva vrati u Republiku Hrvatsku, a i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava te stranih dopisništava, mogu upravljati motornim vozilima na osnovi važeće inozemne vozačke dozvole za vrijeme do godinu dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Nakon navedenog roka, za upravljanje vozilom na cesti inozemna vozačka dozvola se mora zamijeniti za hrvatsku vozačku dozvolu. U suprotnom, kazna je 500 kuna.

Također, mišljenja smo da vlasnik vozila registriranog hrvatskim registarskim oznakama, iako ima njemačku vozačku dozvolu može u Republici Hrvatskoj obaviti tehnički pregled i produljenje prometne dozvole. Za opisano potrebna mu je valjana osobna iskaznica. Dapače između ostalog, obveza je vlasnika vozila da temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, piše portal revijahak.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prometna dozvola je javna isprava kojom se dokazuje vlasništvo vozila, a vlasnik se identificira svojom valjanom osobnom iskaznicom. Ukoliko navedene radnje umjesto vlasnika izvršava druga osoba, ona mora imati valjanu osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili potpisanu punomoć vlasnika vozila kojom ga ovlašćuje za obavljanje tehničkog pregleda i produljenje prometne dozvole njegova vozila. Predmetna punomoć ne mora biti ovjerena po javnom bilježniku, a punomoćnik će biti identificiran uvidom u njegovu valjanu osobnu iskaznicu.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!