Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
PROMETNI PREKRŠAJI Nemate li novac za plaćanje kazne, slijedi rad za opće dobro
Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

RAD ZA OPĆE DOBRO

PROMETNI PREKRŠAJI Nemate li novac za plaćanje kazne, slijedi rad za opće dobro

Nije državi u interesu da se kršitelji prometnih propisa idu odmarati u zatvorske prostore i tako pasivno s propisanim brojem obroka u danu odrađuju novčane kazne

Prve vozačke žrtve posljednjih izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama već su pale. Nekoliko kazni od po recimo pet, deset, petnaest tisuća kuna i tako nekoliko puta kroz godinu. Tko će to platiti? Onaj tko bi teoretski i mogao imati taj novac, vjerojatno će odmahnuti rukom i reći ne! Neću ja to platiti! Radije ću odležati! Puni pansion, krov nad glavom i sve to na državni trošak.

Postoji i druga kategorija osoba, ona manje sklona boravku u zatvorenom prostoru, oni bi platili da imaju. Međutim, nemaju taj novac sve da ih se preokrene, računi prazni, ispod jastuka ni u čarapama nema, stvarno ni prebijene lipe nema. Kazna će im biti zamijenjena zatvorom? Ovisno o iznosu novčane kazne bit će određen broj dana koje moraju provesti u zatvoru? Ne ide to samo tako, po željama!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije državi u interesu da se kršitelji prometnih propisa  idu odmarati u zatvorske prostore i tako pasivno s propisanim brojem obroka u danu odrađuju novčane kazne umjesto da se nešto novca slije u državnu kasu. Državni proračun uvijek je novca gladan. Traži se vaš novac, a ne zamjena za novac u vidu boravka u zatvoru. Novac na sunce! Atak na vaš račun u prvom je planu što se zakonske regulative tiče.

Ako vam je izrečena novčana kazna, imajte na umu da će se ona smatrati u cjelini plaćenom ako kao osuđena osoba platite dvije trećine izrečene novčane kazne u roku određenom odlukom kojom je ta kazna izrečena. Ako niste platili u roku 2/3 novčane kazne ili niste u roku u cijelosti ili djelomično uplatili troškove prekršajnog postupka ili oduzetu imovinsku korist, sud ili drugo tijelo koji su u prvom stupnju donijeli o tome pravomoćnu odluku podnijet će tijelu nadležnom za ovrhu nalog za naplatu na novčanim sredstvima osuđenika sukladno posebnom zakonu.

Što to znači? Znači da na scenu stupa FINA! Tijelo nadležno za ovrhu je Financijska agencija – FINA. Pazite dobro, različita su postupanja ako je riječ o naplati novčane kazne u iznosu većem od 2000 kuna ili iznosu manjem od 2000 kuna! Veće ili manje od tog iznosa – velika je razlika u postupanju.

Ako FINA u roku od dvije godine od primitka naloga za prisilnu naplatu nije od vas naplatila, odnosno uspjela naplatiti novčanu kaznu izrečenu u iznosu manjem od 2000 kuna, obavijestit će podnositelja naloga, a tijelo prekršajnog postupka zatražit će od Porezne uprave da provede ovrhu na drugoj vašoj imovini.

Stvari posve drugačije izgledaju ako se radi o naplati novčane kazne izrečene u iznosu većem od 2000 kuna, a FINA u roku od dvije godine ne uspije od vas naplatiti novčanu kaznu. U tom slučaju obavijestit će podnositelja naloga i sud će, prema vašemu mjestu prebivališta, rješenjem zamijeniti novčanu kaznu radom za opće dobro i uputiti vas na izvršenje rada za opće dobro. Samo uz vaš pristanak, dakako.

Sud izvršenja, nakon pravomoćnosti i izvršnosti rješenja o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro, poziva osuđenika radi uručivanja naredbe o upućivanju na izvršavanje rada. Prije uručenja te naredbe od osuđenika se uzima pisana izjava uz njegov potpis da prihvaća rad za opće dobro. Sud izvršenja zatim vas kao osuđenika upućuje na izvršavanje rada za opće dobro u jednu od pravnih osoba iz 'evidencije'.

Ako osuđenik izjavi da ne prihvaća rad za opće dobro ili se na uredan poziv Suda izvršenja ne odazove radi primitka naredbe, Sud izvršenja će odmah izdati naredbu o upućivanju osuđenika na izdržavanje zatvora u nadležnu ustanovu za izvršavanje zatvora, piše portal revijahak.hr.

Rješenjem kojim se novčana kazna zamjenjuje radom za opće dobro odredit će se i zamjena neplaćene novčane kazne zatvorom za slučaj da ne prihvatite rad za opće dobro ili da prihvatite rad za opće dobro, a ne izvršite ga. Znači, rad za opće dobro u prekršajnom postupku može biti, pod određenim uvjetima, primijenjen kao zamjena za novčanu kaznu, a izvršavanje rada za opće dobro u nadležnosti je Općinskog suda prema mjestu prebivališta osuđenika, tzv. Suda izvršenja.

Samo da se u potpunosti razumijemo, ako ste osuđeni za prekršaj, ne možete vi odmah sami tražiti niti zahtijevati da vam se novčana kazna zamijeni radom za opće dobro, nego ste dužni platiti novčanu kaznu za prekršaj.

Postoji javno objavljen popis pravnih osoba gdje se izvršava rad za opće dobro. Ima tu svega i svačega, zanimljivo vam može biti, doista možete steći razna dodatna životna iskustva. Mnogo je ustanova koje se bave brigom za stare i nemoćne, mnogo je udruga koje se bave zaštitom životinja. Udruge koje se bave humanitarnim radom, trgovačka društva koja se bave komunalnom djelatnošću, održavanjem čistoće, općine i mnoge druge opcije su u igri. Naći se može za svakoga nešto. Doista širok spektar mogućnosti se pruža. Grad Zagreb ima na popisu čak i zoološki vrt! Uočavate li priliku da ostvarite davnu želju iz djetinjstva, da ste čitav dan na zraku i među divljim životinjama, posve besplatno još k tome. Vama, dakako, ne pripada nikakvo pravo na naknadu za rad za opće dobro.

Ako vas zanima što ćete vi to konkretno raditi i hoćete li moći hvatati krivine pri izvršavanju tog rada, pojavljujući se tek revijalno i simbolično, treba reći da će vas pravna osoba, odnosno ustanova, rasporediti na rad u skladu s vašim psihofizičkim sposobnostima i osobnim prilikama, Vodit će pritom evidenciju vašeg izvršavanja rada za opće dobro i obavještavati Sud izvršenja o izvršenom radu za opće dobro ili zanemarivanju izvršavanja rada.

Sud izvršenja povodom obavijesti pravne osobe o zanemarivanju rada za opće dobro preispitat će izvršavanje rada i naredbom odlučiti o nastavku rada kod iste ili druge pravne osobe ili će prekinuti izvršavanje rada i uputiti vas na izdržavanje kazne zatvora. Ako vas zanima, postoji i mogućnost odgode izvršavanja rada za opće dobro, ali ne dulje od tri mjeseca, kao i prekid izvršavanja rada koji ne može trajati ukupno dulje od 30 dana, a sve pod zakonom propisanim uvjetima.

Popis mjesta na kojima je moguće ostvariti rad za opće dobro:

Međimurska županija

- Gradsko komunalno poduzeće Čakom d.o.o., Mihovljanska bb, 40000 Čakovec
- Grad Mursko Središće, Trg bana Josipa Jelačića 10, 40315 Mursko Središće
- Zaštitarsko ekološka udruga 'Prijatelji životinja i prirode', Vladimira Nazora 56, 40000 Čakovec
- Grad Prelog, Glavna 35, 40323 Prelog
- GP Stanorad d.o.o., V. Nazora 14, 40000 Čakovec
-Općina Selnica, Jelačićev trg 4, 40314 Selnica
- Općina Vratišinec, Dr. Vinka Žganca 2, 40316 Vratišinec
- Općina Orehovica, Čakovečka 9, 40322 Orehovica
- Općina Kotoriba, Kolodvorska 4, 40329 Kotoriba
- Općina Pribislavec, Braće Radića 47, 40000 Čakovec
- Općina Nedelišće. M. Tita 1, 40305 Nedelišće
- Općina Štrigova, Štrigova 31, 40312 Štrigova
- Općina Domašinec, Martina Pušteka 9, 40318 Dekanovec
- Općina Donji Vidovec, Rade Končara 9, 40327 Donji Vidovec

Varaždinska županija

- Ivkom d.d., V. Nazora 96b, 42240 Ivanec
- Udruga Sunce – za osobe s mentalnom retardacijom, Izvorska 6, 42230 Ludbreg
- Novokom d.o.o., Zagorska 31, 42220 Novi Marof
- Caritas Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3, 42000 Varaždin
- Centar za rehabilitaciju Varaždin, Zinke Kunc 47, 42000 Varaždin
- Opća bolnica Varaždin, I. Meštrovića 1, 42000 Varaždin
- Grad Varaždinske Toplice, Ulica Maršala Tita 4, 42223 Varaždinske Toplice
- Općina Martijanec, Varaždinska 64, 42232 Martijanec
- Općina Sračinec, Varaždinska 188, 42209 Sračinec
- Dom za psihički bolesne odrasle osobe Jalžabet, Kolodvorska 1, 42203 Jalžabet
- Općina Cestica, Dravska 1, 42208 Cestica
- Udruga za zaštitu životinja SPAS, P.P.96, 42000 Varaždin
- Općina Veliki Bukovec, Dravska 7 42231, Veliki Bukovec
- Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Ivana Meštrovića bb, 42000 Varaždin
- Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, Zavojna 6, 42000 Varaždin
- Parkovi d.d., Hallerova aleja 8, 42000 Varaždin
- Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za plućne bolesti TBC Klenovnik, Klenovnik 1, 42244 Klenovnik
- Općina Donja Voća, Donja Voća 26c, 42245 Donja Voća
- Općina Visoko, Visoko 20. 42224 Visoko

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!