Zimska oprema nije obvezna od 15. studenoga

Val hladnoće koji je zahvatio Hrvatsku posljednjeg vikenda listopada i navodni prerani dolazak zime natjerao je mnoge vozače na brzinsku zamjenu ljetnih guma zimskim. Tome su naravno kumovale i priče sveznalica kako je zimska oprema na našim cestama u unutrašnjosti obvezna od 15. studenog, piše SlobodnaDalmacija.hr.

Međutim, to nije istina, jer ne samo da od tog datuma u Hrvatskoj nije obavezna zimska oprema nego nije obavezna ni u najvećem broju europskih država!

Naravno postoje i izuzeci, pa je tako zimska oprema u vremenskim razdobljima obavezna, od 15. studenog, a njeno neposjedovanje kažnjivo u svega nekoliko država u susjednim nam zemljama: Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, te u baltičkim državama Latviji i Estoniji, te u skandinavskim Švedskoj i Finskoj.

Važno je istaknuti da zimska oprema u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj ili Francuskoj vremenski uopće nije definirana. U većini država vrijedi pravilo kako je zimska oprema obavezna onda kad je neophodna.

To znači da u u zonama gdje su proglašeni zimski uvjeti na cestama morate posjedovati zimske gume na svim kotačima ili ispravne ljetne gume s adekvatnim lancima na pogonskim kotačima, čak i kada imate vozilo s pogonom na sve kotače (lanci su u toj verziji obavezni za kotače na onoj osovini što je u stalnom pogonu – najčešće prednja).

Te države zimsku opremu ne definiraju datumima, već stvarnim stanjem na cestama. Naravno, nikom u Austriji ili Švicarskoj, sjevernoj Italiji ili alpskim predjelima Francuske ne pada na pamet zimi prometovati bez – zimskih guma i adekvatnih lanaca jer ima situacija kada ni zimska guma nije svemoguća.

Uostalom, kad se u tim državama nađete u zonama označenim prometnim znakom sa simbolom lanaca, dođe li do pogoršanja uvjeta u prometu, lance morate ne samo imati već i postaviti bez obzira što posjedujete zimske gume – na taj se dio propisa posebno pazi u Švicarskoj. Izuzetak su samo vozila opremljena zimskim gumama s mogućnošću pogona na sve kotače.

Iznimki ima još. Primjerice, ma koliko u Sloveniji zimska oprema bila obavezna u datumima omeđenoj zoni, u jugozapadnim predjelima Primorske ona zapravo nije obavezna. Slična je priča i u Crnoj Gori – zimska je oprema obavezna ali će se njezino neposjedovanje u primorju, od Herceg Novog do Ulcinja sasvim sigurno tolerirati.

Baš kao što zimska oprema u Italiji nije obavezna, osim u regiji Val d’Aoste na krajnjem sjeverozapadu Italije – primjerice na prometnom pravcu prema Mont Blancu, i to u najvećem kalendarskom rasponu u Europi – od 15. listopada do 30. travnja.

Zakonodavci su u pravilu liberalni sve dok ne dođe do problema. Kad krene snijeg, a vi ste u zoni proglašenja zimskih uvjeta, te imate ljetne gume, naravno bez lanaca u prtljažniku, slijede kazne. Uz još jednu zanimljivost – u Hrvatskoj su, iznos je 700 kuna, jedne od najviših u Europi!

Slovenija je tako kaznu za neposjedovanje zimske opreme smanjila sa 120 na 40 eura, koliko se u pravilu u takvim situacijama mora izdvojiti i u niz drugih država. U slučaju da pokušate izići iz snježnog područja, te prouzročite zastoj na prometnici, kazne rastu golemom brzinom.

U Njemačkoj ćete i u takvoj situaciji platiti svega 80 eura, što je manje od kazne u Hrvatskoj samo za neposjedovanje opreme, u Sloveniji se iznos penje do 500 eura, a u Austriji, u ekstremnim situacijama, i do pet tisuća eura!

Zimi je ipak najsigurnije na kotače montirati četiri zimske gume, uz uvjet da često putujete u unutrašnjost Hrvatske. Ako zimu provodite uz more, zimske su vam gume u pravilu nepotrebne. Tek možda lanci u prtljažniku.

Kazne:

Austrija 35 eura
Crna Gora 20 eura
Češka 80 eura
Njemačka 40 eura
Slovenija 40 eura
Hrvatska 95 eura

Vremenska ograničenja:

Slovenija: 15. studenoga – 15. ožujka
Crna Gora: 15. studenoga – 30. ožujka
Bosna i Hercegovina: 15. studenoga – 15. travnja
Makedonija: 15. studenoga – 15. ožujka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije