Neobični prometni znakovi

Pazi! Pijani čovjek hoda četveronoške te ne ispušta bocu iz ruke – to je opis prometnog znaka upozorenja koji biste mogli susresti u slučaju da otputujete u SAD. No varate se ako smatrate da je ovaj čudan prometni znak usamljena pojava.

Iako se na našim područjima teško naiđe na prometni znak koji izaziva kontroverzije, takvo što u mnogim je zemljama sasvim normalna pojava. Naišli smo na mnogobrojne znakove koje teško može razumjeti i onaj tko ih je izradio, odnosno postavio.

Ponekad graniče i sa zdravim razumom. Jedan od takvih svakako je i znak upozorenja da je na navedenom području moguć odron kamenja, a nije neuobičajeno da s odronom kamenja ispred vas padne i krava!

Pitanje je samo je li riječ o šali autora tog znaka, koji je htio privući pozornost vozača, ili se na tom dijelu nalazi farma krava, pa zaista postoji mogućnost da se s kamenjem ispred vas dokotura i krava.

Diljem svijeta moguće je naići na obilje znakova specifičnih za pojedino podneblje, a mnogima je zajedničko da upozoravaju na opasnost od pojedinih životinja, ovisno o području u kojem su postavljeni. Tako su, primjerice, u Australiji sasvim uobičajeni znakovi koji upozoravaju na klokane, zaštitni znak tog udaljenoga kontinenta.

Govorimo li o životinjama, na prometnim znakovima moguće je susresti cijeli životinjski svijet. Tako se, pored krava i klokana, može vidjeti obitelj pataka, rakune, ljame, konje, sobove, deve, kornjače, svinje, pande, vidre, krokodile, medvjede, konje, ježeve…

Ponekad je i od samog prometnog znaka zanimljivija popratna ploča s dodatnom opaskom. Tako je pored znaka da je na tome mjestu zabranjeno parkiranje netko postavio i natpis: “Nemoj ni pomisliti parkirati ovdje”.

U Italiji se može susresti znak upozorenja s istaknutim likom žene, uz natpis da je to područje u kojem djeluju prostitutke.

A u Americi ima znakova na kojima pored automobila vozi biciklist, a u potpisu je poziv na dijeljenje prometnice s ostalim sudionicima u prometu. Također, naišli smo na znak koji govori da nakon njega više nema prometnih znakova. Svaka čast, o svemu su nas u stanju izvijestiti…

Građani često i sami “dorađuju” prometne znakove, pa smo tako u Parizu našli znak o zabrani prometa u jednom smjeru (crveni okrugli znak s bijelim minusom) na kojem je docrtan čovjek koji nosi dasku (bijeli minus sa znaka).

Dakle, iako smo se s prometnim znakovima susreli još kao djeca i većinu ih naučili tijekom školovanja, nije isključeno da ćemo danas iza ugla naići na neki posve novi prometni znak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije