Vozaču koji skrivi smrt djeteta prijeti deset godina zatvora

Beba poginula u srazu s vjetrobranskim staklom, u kojem je završila jer je umjesto u autosjedalici montiranoj na stražnjem sjedalu prevožena na suvozačevom sjedalu, u majčinu naručju, tek je jedno od 13 djece poginule lani u prometu.

Još ih je 168 na cesti teško, a 1041 lakše ozlijeđeno. Od 13 djece koja su u prometnim nesrećama izgubila živote, petero ih je poginulo u ulozi putnika. Ne tvrdimo da sva stradala djeca nisu bila propisno osigurana u autosjedalici niti da bi u autosjedalici prošla bez ozljeda, jer u to ne možemo biti sigurni.

No, možemo biti sigurni da je dijete u autosjedalici sigurnije nego bez nje i da autosjedalica djetetu u nesreći pruža najbolje moguće šanse za što blaže ozljede, ako do njih već mora doći. Na žalost, još uvijek su mnogi roditelji spremniji izdvojiti 400-500 kuna za nove cipele nego za autosjedalicu.

Lani su prometni policajci zatekli 854 vozača kako dijete mlađe od pet godina prevoze ili na prednjem sjedalu, ili na stražnjem, ali bez autosjedalice. Još je 846 vozača dijete u dobi između pet i 12 godina prevozilo ili na prednjem sjedalu ili na stražnjem, ali bez posebnog postolja prilagođenog uzrastu djeteta.

Dodatnih 30 vozača dijete mlađe od dvije godine prevozilo je na suvozačevu sjedalu, a da pri tome nije bio deaktiviran zračni jastuk.

Njih 77 kupilo je autosjedalicu, očito, samo da udovolji formi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, no nisu uspjeli ni to: kažnjeni su jer dijete u sjedalici nije bilo vezano, a to je, tehnički, isto kao da sjedalicu za dijete ni nemaju. Kažnjeni vozači vjerojatno su ljutiti na ‘plavce’ jer su ih u prekršaju uhvatili te im napisali prijavu.

Umjesto ljutnje, trebali bi osjećati zahvalnost što su dobili priliku da se trgnu i osiguraju djetetu sigurnost tijekom vožnje automobilom.

Roditelji koji su skrivili smrt vlastitog djeteta time što su zanemarili njegovu sigurnost te su dijete svjesno prevozili neosigurano u vozilu – bilo da im je dijete u krilu ili nevezano na stražnjem sjedalu – neće dobiti drugu šansu. Naravno, njima je gubitak djeteta najveća kazna, no ne smije im biti i jedina jer u ovakvim su slučajevima roditelji krivi za pogibiju djeteta i za nju trebaju odgovarati.

Kako nam odgovaraju iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova, Kazneni zakon u čl. 272. propisuje posljedicu izazivanja prometne nesreće u kojoj je netko smrtno stradao. Ovisno o tome je li vozač prometnu nesreću u kojoj je netko poginuo izazvao iz nehaja ili kršenjem propisa o sigurnosti prometa, prijeti mu od šest mjeseci do deset godina zatvora.

Dijete mlađe od pet godina mora se prevoziti na stražnjem sjedalu, vezano u sjedalici. Dijete do dvije godine starosti može se prevoziti na prednjem sjedalu, u sjedalici suprotno od pravca vožnje, ako je suvozačev zračni jastuk isključen. Dijete staro između pet i 12 godina prevoziti se smije samo na stražnjem sjedalu. Vozača u prekršaju očekuje kazna od, smatramo, niskih 500 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije