poruka za govornicom

VIDEO Na kraju saborskog mandata Andreja Marić (SDP) poručila: Hrvatska zaslužuje bolje

Dana se u Hrvatskom saboru obratila zastupnica iz Međimurja doktorica Andreja Marić (SDP)

Njezin govor prenosimo u cijelosti:

– Na kraju ovog mandata zahvaljujem u ime Kluba zastupnika SDP-a svim saborskim službama i zaposlenicima bez kojih ne bi bilo funkcioniranja Sabora, kao i svim građanima koji su nas pratili i podržavali te nam dali svoje povjerenje.

Prema anketama 75% naših građana smatra da država ne ide u dobrom smjeru. Bez obzira na svu samohvalu ove Vlade, bez obzira na brojne zakone koji su izglasani u Saboru (neki jednoglasno, neki samo rukama vladajućih jer su odbijali naše prijedloge), očito svega 25% građana misli da nam je svima dobro. A nije. Moglo se i moralo bolje. Ljudi svaki dan znaju kako žive. Vide kolike su cijene stanova, hrane, režija, usluga, a njih premijer Plenković uvjerava da sve zaborave jer statistički podaci govore drugačije.

Vlada kaže da su nam plaće rasle 50 posto, no u istom razdoblju su cijene porasle i više od 40 posto. Po prosječnoj zaradi po Eurostatu Hrvatska je na početku ove Vlade bila na 21. mjestu, a sada je na 24. mjestu. Prosječna plaća žena je za 16 posto manja od prosječne plaće zaposlenih muškaraca. Najnižu mirovinu u Hrvatskoj ima 27 posto umirovljenika. Njih 310.320 preživljava mjesec s prosječnih 318 eura. Svaki treći građanin stariji od 65 godina je siromašan, a Hrvatska je četvrta zemlja po siromaštvu starijih u Europskoj uniji. Linija siromaštva iznosi 572 eura, poručuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, a čak 70 posto svih umirovljenika ima mirovinu ispod tog iznosa.

Stoga je zadaća i cilj SDP-a borba protiv siromaštva, svakog oblika mržnje, diskriminacije i nejednakosti, a sve u svrhu zaštite ljudskog dostojanstva te da svi naši građani žive u uređenom, pravednom i poštenom društvu. Borba za dostojanstvo je borba za veće plaće i mirovine. To je i borba da nas ova vlast više ne krade. Učinit ćemo da Hrvatska bude slobodna od korupcije, klijentelizma i straha.

SDP-ov plan za veće mirovine uključuje promjenu formule za usklađivanje mirovina te trajni dodatak. Povećanje prosječne starosne mirovine bi već u prvoj godini mandata iznosilo oko 75 eura, dok će pred kraj mandata narasti za 250 eura i iznositi oko 750 eura. Cilj nam je povećanje svih mirovina, s time da će manje mirovine rasti više.

Omogućit ćemo više mjesta u domovima za starije osobe, bez obzira na visinu njihove mirovine. Uz to, socijalna politika treba biti usmjerena na izvaninstitucijske oblike skrbi, što će omogućiti starijima da što duže ostanu u vlastitom domu. Skrbit ćemo za sve ranjive skupine, starije osobe i osobe s invaliditetom te se dalje boriti za bolji položaj i prava žena u Hrvatskoj.

Treba ukloniti financijske prepreke koje sprječavaju roditelje da ostvare pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju svoje djece. Stoga ćemo omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu. Poboljšat ćemo demografsku sliku kroz dodatne mjere za mlade obitelji, a posebno za očeve i njihovo uključivanje u obiteljski život. Želimo promijeniti sveukupnu svijesti o ulozi roditelja u obitelji. Doplatak za svu djecu u HR postat će značajno mjesto u sustavu obiteljskih potpora.

Temeljni cilj naših politika za mlade je stvaranje društva baziranog na ravnopravnom položaju mladih, jednakosti šansi, socijalnoj pravdi i inkluziji socijalno marginaliziranih skupina. Poticat ćemo otvaranje novih, kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta za mlade.

Našim Planom za stan definirat ćemo modele stanovanja koji uključuju mlade, deficitarna zanimanja i asistirano stanovanje za starije. Uz to, planiramo ulaganja od 1,5 milijardi eura u navedeni program tijekom našeg mandata. Izgradit ćemo 15 000 stanova u šest godina.

Pokrenut ćemo ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu obrazovanja i staviti snažniji naglasak na podizanju važnosti građanskog odgoja i obrazovanja i zdravstvenog odgoja u školski kurikulum. Zaposlit ćemo stručno psihološko/psihijatrijsko osoblje u sve domove zdravlja, škole i fakultete u Hrvatskoj, povećat ćemo broj specijalizacija za dječju i adolescentu psihijatriju, formirati mobilne timove stručnog osoblja.

Našim programom razvijat ćemo gospodarstvo, zalažemo se za poticanje istraživanja i razvoja u javnom i privatnom sektoru putem poticaja, subvencija i financiranja istraživačkih projekata, što će dovesti do inovacija i tehnološkog napretka.

U fokusu će nam biti održivi turizam u službi lokalnih zajednica, veća ulaganja za nerazvijena naselja, upravljanje otpadom i kružno gospodarstvo, energetska tranzicija i rast gospodarstva, sigurniji i stabilniji položaj radnika, digitalna tranzicija, beskamatni krediti umjesto visokih režija.
Našim programom za poljoprivrednike omogućit ćemo rast poljoprivredne proizvodnje, podržavamo domaću proizvodnju hrane, kvalitetno upravljanje prirodnim resursima.

Omogućit ćemo financijski, kadrovski i organizacijski održivo zdravstvo, s naglaskom na javnozdravstveni sustav.

Osnovni cilj reforme zdravstvenog sustava je poboljšati zdravstvenu zaštitu naših građana, kako bi postala doista pravovremena i učinkovita na svim razinama i u svim područjima, te kako bi se poboljšali ishodi liječenja bolesnika i zdravstveno stanje naših građana.

Za sve skupine građana SDP ima kvalitetan i provediv program.
Stoga, dragi građani, pridružite se našim prosvjedima 23. ožujka u većim gradovima te potom izađite na izbore i dajte nam svoje povjerenje.

Hrvatska zaslužuje bolje. Nakon izbora čeka nas bolja budućnost – poručila je Andreja Marić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije